Allt för långfärdsseglare

När båtmässan Allt för sjön slår upp dörrarna i början av mars så finns det mycket att hämta för de som vill segla bortom horisonten, oavsett om det är på egen köl, med charterbåt eller som betald besättning. Två heldagsseminarer om långfärdssegling kommer att hållas under mässan, ett av Ocenaseglingsklubben (OSK) och ett av Svenska Kryssarklubben (SXK). Från Sail Forums scen i A-hallen kommer många halvtimmesföredrag handla om långsegling och flera montrar, däribland vår egen ”Segla bortom horisonten”, riktar sig till långfärdsseglare.

OSK firar i år 40 års jubileum och arrangerar i samband med detta söndagen den 3:e mars ett heldagsseminarium om långfärdssegling. Det blir blandat med paneldiskussioner med långfärdärdsseglare som varit ute länge i ämnen som hur man förbereder sig för att kasta loss, relationer ombord och hur blev långseglingen. Det blir också föredrag om erfarenheter från att komma iväg första gången, vad man gör om någon blir sjuk ombord, livet på havet (ett föredrag jag håller) och en segling i Söderhavet. Anmälan och program finns på OSK:s hemsida.

SXK arrangerar lördagen den 9:e mars ett långfärdsseminarie som enligt dem har allt en äventyrssugen båtmänniska kan önska sig och innehåller drakar, tyfoner och motorbåt till Lofoten. Det är Björn Ahlander som berättar om seglingen över Nordatlanten med vikingaskeppet Harald Hårfagre, Anders Lungqvist talar om sin färd med motorbåt till Lofoten och Jan Fredrik Mack om hur de överlevde tyfonen Bolinao på Filipinerna. Mer detaljer och anmälan görs på Kryssarklubbens hemsida .

Så här såg det ute förra året i montern “Segla bortom horisonten”

Jag kommer under största delen av mässan stå i montern ”Segla bortom horisonten” (A03:05) tillsammans med Lucina Dahlberg och andra långfärdsseglare. Där kan alla testa om man passar för långfärdssegling, köpa min bok ”Bortom horisonten eller andra långseglares böcker eller erbjudanden till mässpris. Kom och prata om segling bortom horisonten med mig eller några av de gäster som kommer till montern, bland annat Milo Dahlmann, Lars Hässler, Bengt Utterström, Tobias Törnbohm, Birgitta Silfverhielm och Håkan Norberg. För en sammanfattning av tiderna de olika långfärdsseglarna står i montern, och de erbjudande som finns kan du gå till den digitala montern “Segla bortom horisonten”.

Några av gänget som var i montern förra året och som kommer vara där i år igen. Från vänster: Tobias Törnebohm, Birgitta Silfverhielm, Lasse Hässler, Magnus Lindén och Lucina Dahlberg.

Även i år finns Sail Forum i A-hallen (A03:01) med många intressanta presentationer, bland annat håller Lars Hässler ett föredrag om segling i Söderhavet, Milo Dahlman håller ett om att segla med mindre miljöpåverkan och ett om vad man ska ha med sig för grejor på långsegling. Paret Veber håller tre föredrag, ett om sn segling ner till Afrika, ett om sitt år utan skor och ett om hur man ska börja långsmala och sluta snacka. Tobias Törnebohm håller ett om segling till Yttre Hebridserna och ett om sin segling till Svalbard. Veli Raasakka pratar om Europas kanaler och Richard Sjögård om en segling från Bullandö till Bergen och tillbaka. Prästen Lennart Koskinen berättar om sina långseglingar, Ulla Wredie om att segla och ha båten i Västindien och Lars Ljung berättar om hur det är att segla till Antarktisk.

Själv håller jag i år tre presentationer med olika ämnen:

  • Lördagen den 2:a mars klockan 13.30 berättar jag om vad det innebär att segla bortom horisonten, vilka är de största skillnaderna i jämförelse med segling i den svenska skärgården
  • Tisdagen den 5:e mars klockan 16.30 berättar jag om smultronställen och hur det är att segla i den Grekiska övärlden.
  • Söndagen den 10:e mars klockan 15.00 talar jag och Lucina om hur det är att ha flyttat ombord en segelbåt, vad var skälen, hur går det och vad kostar det.

För hela programmet i Sailforum kan du klicka här och välj Sail Forum under fliken Scen/Monter.

Boksignering från förra årets mässa

Men det händer saker i montrarna också. OSK har en monter (AG:17B) där man kan bli medlem till mässpris och därmed få ta del av de föreläsningar, kurser och information för långfärdsseglare som organisationen erbjuder. Dessutom har man tidningen ”Oceanseglaren” med många artiklar om olika aspekter på långfärdssegling som ingår i medlemskapet. Det finns en enorm kunskapsbank inom organisationen med alla som varit ute och seglat bortom horisonten och kommit tillbaka och som delar med sig av sina erfarenheter.

På liknande sätt har Kryssarklubben (A03:11) en underavdelning som heter Medelhavsseglarna där många varit till Medelhavet och delar med sig av erfarenheterna med föredrag eller i den informativa medlemstidningen Odyssée. De och Kryssarklubben har också mässerbjudande för medlemskap.

Men det finns mycket annan information samlat på mässan som är nyttigt för de om funderar på att segla bortom horisonten. Många charterbolag kan svara på frågor om hur det är att segla i olika områden i världen, vilket också kan vara en bra test om det livet är något man vill pröva. Nautiska skolor som utbildar både yrkesbesättning och fritidsskeppare kan berätta om utbildningar som är nyttiga, och ibland nödvändiga, för att segla bortom horisonten.

Och om man vill jämföra villkor och kostnader för försäkringar eller priser på båtprylar, eller bara hålla sig uppdaterad på det senaste utvecklingen när det gäller marin utrusning, så är båtmässan den rätta platsen. Det kan vara funderingar om ett nytt segel, om riggen behöver uppgraderas eller ny elektronik eller kommunikationsutrustning. Båtmässan är en inspirationskälla att skaffa sig kunskap och information som underlättar när man vill segla bortom horisonten.

Så kom förbi montern Segla bortom horisonten i A-hallen (A3:05) alldeles vid scenen för Sailforum och bredvid Kryssarklubbens monter och prata med mig eller någon av mina gäster. De kommer att vara med oss på tider nedan och pratar gärna om segling i allmänhet och i synnerhet de ämnen som är listade. För mer detaljer om gästerna och deras tider se nedan, eller för hela programmet och erbjudanden, klicka här

Milo Dahlmann kommer första helgen, lördagen den 2:a mars mellan 12-15, söndagen den 3:e mars mellan 12-15 och fredagen den 8:e mars mellan 16-19. Kom och prata med Milo om hennes seglingar och hur hon får in ett miljötänk i båtlivet. Du kan då också köpa hennes bok “Mot Pingvinernas land” och få den signerad. Du kan läsa mer på hennes hemsida www.milodhalmann.se.

Lars Hässler gästar montern lördagen den 2:a mars mellan 15-18, söndagen den 3:e mars mellan 15-18 och onsdagen den 6:e mars mellan 16-19. Kom och prata med honom om hans seglingar, köp och få hans böcker signerade eller boka plats på hans båt. Mer information på  www.yacht-jennifer.nu

Bengt Utterström gästar montern lördagen den 2:a mars mellan 14-17, söndagen den 3:e mars mellan 13-16, måndagen den 4:e mars mellan 16-19, fredagen den 9:e mars mellan 13-16, lördagen den 9:e mars mellan 15-18 och söndagen den 10:e mars mellan 10-13. Kom och prata med Bengt om båtliv och hans segling till Shetland. För mer information om Bengt www.dagensbåtliv.se

Tobias Törnebohm kommer att gästa montern söndagen den 3:e mars mellan 10-13, tisdagen den 5:e mars mellan 15-17, torsdagen den 7:e mars mellan 15-18 och söndagen den 10:e mars mellan 13-16. Kom och prata med honom om hans seglingar till Skottland, Orkney och Svalbard köp och få hans bok “Arktisk feber” signerad.

Birgitta Silfverhielm är gäst fredagen den 1 mars mellan 15-17, lördagen den 2:a mellan 10-12, tisdagen den 5:e mars mellan 17-19, torsdagen den 7:e mars mellan 18-21 och söndagen den 10:e mars mellan 15-18. Kom och prata med henne om hennes verksamhet med seglingskurser och båtägarkurs för kvinnor i en båtpool och hennes upplevelserna från seglingen till Skottland och Shetland och hur hon förberedde seglingen. Läs mer på hennes hemsida www.vindovatten.se.

Håkan Norberg är gäst söndagen den 3:e mars mellan 10-12 och mellan 16-18, måndagen den 4:e mars mellan 14-19 och lördagen den 9:e mars mellan 12-15. Kom och prata med Håkan om hans seglingar på egen köl till Medelhavet och i Asien och som professionell skeppare på världshaven och båtens elsystem.

Dessutom kommer jag och Lucina hålla ett föredrag på Quinnliga Segelsällskapets (QSS) pubafton måndagen efter mässan (den 11:e mars) om hur det är att bo ombord på en segelbåt, skälen till varför, vad det kostar och hur livet är ombord. Det är öppet även för de som inte är medlemmar. Mer information finns på QSS hemsida.

Även Lars Hässler håller ett föredrag under mässveckan men utanför mässan. Det är Kryssarklubbens Stockholmsavdelning som arrangerar föredraget i sina lokaler i Nacka Strand torsdagen den 7:e mars klockan 18.30. Ämnet är hans senaste jordenruntsegling “Över tre Oceaner”. Mer information om anmälan finns på Kryssarklubbens hemsida.

Och som sagt, det går att köpa min bok ”Bortom horisonten till mässpriset 150:-. Boken är full med råd och tips illustrerade med anekdoter om hur det är att segla bortom horisonten. En bok som visar hur man kan förverkliga drömmen om att segla långt, och det behöver inte vara runt jorden. Den innehåller mina tankar och erfarenheter efter att ha seglat över 100 000 sjömil ombord på 40-talet olika båtar under ett halvt sekel. Vad jag skulle vilja ha vetat innan jag gav mig iväg bortom horisonten. Den är mer en uppslagsbok och handbok med konkreta tips och råd som handlar om allt från ankring, väder, utrustning, båten och besättning. Min förhoppning är att boken ska bli en hjälp på vägen att hitta ditt eget sätt att klara av de utmaningar som dyker upp och kunna njuta av seglingen bortom horisonten. Boken är på 224 sidor och är rikt illustrerad. För att se mer av innehållet, klicka här. 

För att läsa kapitlet om Ankring, klicka här.

Några citat från recensioner:

  • DagensBåtliv.se: “Äntligen en bok fylld av praktiska tips, även för oss som inte tänker segla på oceanerna! Inget att fundera på, köp boken även om du nöjer dig med segling i Skandinaviska farvatten!“
  • Båtliv: ”Det är en verklig matnyttig bok med massor av bra text.”
  • Ystads Allehanda: ”Bortom horisonten är en grundlig genomgång av villkoren för långfärdssegling.”
  • Vagabond: ”I denna nödvändiga och lättlästa bok får du precis alla den kunskap och inspiration som behövs för att ge dig ut på de sju haven..”
  • Odysséen (Medelhavsseglarna): ”Detta måste vara den ultimata handboken för segling, inte bara långfärdssegling.”
  • På kryss: ”Boken fungerar som ett utmärkt uppslagsverk för de som vill lämna hemmahamnen.

Share Button

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.