Allt för sjön och segling bortom horisonten

När båtmässan Allt för sjön slår upp dörrarna i början av mars så finns det mycket att hämta för de som vill segla bortom horisonten, oavsett om det är på egen köl, med charterbåt eller som betald besättning. Jag kommer ha en egen monter där alla kan testa om man passar för långfärdssegling, köpa min bok ”Bortom horisonten till mässpriset 150:-, prata om segling bortom horisonten med mig eller några av de gäster jag kommer ha sällskap av i montern, bland annat Milo Dahlmann, Lars Hässler, Linda Lindenau, Tobias Törnbohm, Birgitta Silfverhielm och Gabriel Heyman.

Utdrag från programmet i Sailforum

Även i år finns Sailforum i A-hallen med många intressanta presentationer, bland annat Birgitta Silfverhielm som berättar om sin segling till Shetland och Skottland. Meteorologen Anders Ljungkvist berättar om hur man kan undvika överfallsväder med hjälp av mobilen och Linda Lindenau berättar om att korsa Atlanten och gå igenom Panamakanalen. Karl Nordström pratar om segling till fem länder mellan Dublin och Funchal och Tobias Törnebohm berättar om sin segling the Orkney och om Skottlands kanaler medan Claes Wessberg beskriver en seglats från Medelhavet till Svarta havet via Dardanellerna och Bosporen. Segelmakaren Birger Sjöberg berättar om båtens svaga punkter och hur de kontrolleras inför både långfärdssegling och kortare seglingar,

Själv håller jag i år presentationer i fyra stycken i olika ämnen:

  • Första lördagen den 3:e mars klockan 14.00 berättar jag om upplevelserna och lärdomarna av att seglat med en 26 meter lång och 12 meter bred katamaran över Atlanten.
  • Söndagen den 4:e mars samma tid, klockan 14 berättar jag om smultronställen och hur det är att segla i den Grekiska övärlden.
  • Onsdagen den 7:e mars klockan 16.00 talar jag om hur det är att ha flyttat ombord en segelbåt, vad var skälen, hur går det och vad kostar det.
  • Söndagen den 11:e mars klockan 14.00 är ämnet vad det innebär att segla bortom horisonten, vilka är de största skillnaderna i jämförelse med segling i den svenska skärgården.

För hela programmet i Sailforum kan du klicka här.

Milo Dahlmann

Lars Hässler

Så kom förbi min monter i A-hallen (A2;16) mitt emot Kryssarklubbens och prata med mig eller någon av mina gäster. De kommer att vara med mig på följande tider och pratar gärna om segling i allmänhet och i synnerhet de ämnen som är listade nedan. För hela programmet, klicka här:

Linda Lindenau

Tobias Törnbohm

Milo Dahlmann kommer sista helgen, lördagen den 10:e mellan 10.00-11.30 och 16.30-18.00 samt söndagen den 11:e mellan 10.30 – 18.00. Kom och prata med Milo om hennes seglingar och hur hon får in ett miljötänk i båtlivet. Du kan då också köpa hennes bok “Mot Pingvinernas land” och få den signerad.

Lars Hässler gästar montern lördagen den 3:e mars mellan 12.00 – 14.00, söndagen den 4:e mars mellan 11.00 och 13.00 och 16.00 – 18.00, måndagen den 5:e mars mellan 13.00 – 15-00 och fredagen den 9:e mars mellan 14.00 – 17.00. Kom och prata med honom om hans seglingar, köp och få  hans böcker signerade eller boka plats på hans båt.

Birgitta Silfverhielm

Linda Lindenau gästar montern lördagen den 3:e och söndagen den 4:e mellan 11.30 – 15.00 samt torsdagen den 8:e mellan 12.00 och 16.00. Kom och prata med Linda om hennes kurser, föredrag och hennes erfarenheter från att ha köpt och utrustat en båt för en jordenruntsegling och boka plats på hennes seglingar, eller köp hennes bok “Ta rodret, kvinna!”.

Tobias Törnebohm kommer också att gästa montern kördan den 3:e mars mellan 16.00 – 18.00, måndagen den 5:e mars mars mellan 15.30 och 19.00 samt tisdagen den 6:e mars mellan 16.00 och 19.00. Kom och prata med honom om hans seglingar till skottland, Orkney och Svalbard köp och få hans bok “Arktisk feber” signerad.

Gabriel Heyman

Birgitta Silfverhielm är gäst den första helgen lördagen den 3:e och söndagen den 4:e mellan 14-18 och sista helgen lördagen den 10:e och söndagen den 11:e mellan 15 – 18. Kom och prata med henne om hennes verksamhet med seglingskurser och båtägarkurs för kvinnor i en båtpool och hennes upplevelserna från seglingen till Skottland och Shetland och hur hon förberedde seglingen.

Yacht designer och långseglare Gabriel Heyman kommer till montern mellan 15.00 – 16.00 under de tre första dagarna, lördagen den 3:e, söndagen den 4:e och måndagen den 5:e. Kom och prata med honom om långfärdsbåtar och yachtdesign, vare sig det är hela konceptet eller designdetaljer.

Det kommer också vara ett långfärdsseminarium i Kryssarklubbens regi lördagen den den 10:e mars mellan klockan 13 och 16 med Milo Dahlmann och Linda Lindenau och Thomas och Margareta Veber. Ämnena handlar om ensamsegling hur man förbereder en båt för en jorden-runt-segling och hur man som familj seglar till Västindien fram och tillbaka. För hela programmet och anmälan, klicka här.

Men det händer saker i montrarna också. Oceanseglingsklubben har en monter som bemannas av medlemmar som de flesta varit ute och seglat bortom horisonten och Kryssarklubben, med sin sektion Medelhavsseglarna, har också montrar där mycket kunskap finns samlad. Många charterbolag kan svara på frågor om hur det är att segla i olika områden i världen. Marina skolor som utbildar både yrkesbesättning och fritidsskeppare kan berätta om utbildningar som är nyttiga, och ibland nödvändiga, för att segla bortom horisonten.

Och om man vill jämföra försäkringar eller priser på båtprylar, eller bara hålla sig uppdaterad på det senaste utvecklingen när det gäller marin utrusning, så är båtmässan den rätta platsen. Det kan vara funderingar om ett nytt segel, om riggen behöver uppgraderas eller ny elektronik eller kommunikationsutrustning. Båtmässan är en inspirationskälla att skaffa sig kunskap och information som underlättar när man vill segla bortom horisonten.

Och som sagt, det går att köpa min bok ”Bortom horisonten till mässpriset 150:-. Boken är till för den som funderar på att segla bortom horisonten, för den som vill uppleva någonting mer än Sveriges kuster, vare sig det är på egen köl, med en hyrbåt eller som charterbesättning. Jag har seglat på alla tre sätten och i boken vill jag dela mina erfarenheter och mina kunskaper. Efter att ha seglat över 100 000 sjömil på ett 40-tal olika båtar under snart fem decennier förstår jag att segling till största delen handlar om praktisk erfarenhet och endast till en liten del om teori. Med min bakgrund,och mina erfarenheter så har jag kommit fram till en del grundläggande faktorer, riktlinjer och ett förhållningssätt att hantera livet ombord så det fungerar för mig. Boken är mer en uppslagsbok och handbok med konkreta tips och råd som handlar om allt från ankring, väder, utrustning, båten och besättning. Min förhoppning är att boken ska bli en hjälp på vägen att hitta ditt eget sätt att klara av de utmaningar som dyker upp och kunna njuta av seglingen bortom horisonten. Boken är på 224 sidor och är rikt illustrerad. För att se mer av innehållet, klicka här. 

För att läsa kapitlet om Ankring, klicka här.

Några citat från recensioner:

  • Dagens Båtliv: “Äntligen en bok fylld av praktiska tips, även för oss som inte tänker segla på oceanerna! Inget att fundera på, köp boken även om du nöjer dig med segling i Skandinaviska farvatten!“
  • Båtliv: ”Det är en verklig matnyttig bok med massor av bra text.”
  • Ystads Allehanda: ”Bortom horisonten är en grumlig genomgång av villkoren för långfärdssegling.”
  • Vagabond: ”I denna nödvändiga och lättlästa bok får du precis alla den kunskap och inspiration som behövs för att ge dig ut på de sju haven..”
  • Odysséen (Medelhavsseglarna): ”Detta måste vara den ultimata handboken för segling, inte bara långfärdssegling.”
  • På kryss: ”Boken fungerar som ett utmärkt uppslagsverk för de som vill lämna hemmahamnen.”
Share Button

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.