Facebook Demo

Lucina & Magnus Bortom horisonten

Bloggare
460

Här kommer Lucina & Magnus göra inlägg om sina upplevelser bortom horisonten där vi just nu lever ombord vår båt Sarita i Medelhavet.

Lucina & Magnus Bortom horisonten

I går och i förgår landade 15 båtar här med 690 levande människor
Det de har gemensamt är dödsångest, jag ser den i varje blick jag möter.

Här förmedlas det vi känner.

Lucina & Magnus Bortom horisonten

Lucina & Magnus Bortom horisonten

2 days 18 hours ago

Det är ett privilegium att få bo i ett trångt litet kollektiv med dessa unga underbart engagerade människor från många länder i olika världsdelar.
Här kokas det linsgrytor i stora mängder och diskuteras världsproblem med starkt engagemang. Jag känner stor beundran då de betalar från sin ofta knappa studentekonomi för att göra en insats här. Letar ofta efter vi- et, tillsammans, hjälpas åt, givandet, lyssnandet, det lyhörda stöttandet, omsorgen, de varma kramarna till de okända och de höga befriande skratten.
Här har jag hittat det.

Lucina & Magnus Bortom horisonten

Lucina & Magnus Bortom horisonten

2 days 21 hours ago

Det är mer än hundra FRIVILLIGA hjälporganisationer som hjälper till här på Lesbos. Den starka känslan av vanmakt tänker jag att jag delar med de tusentals volontärerna som gör långa fysiskt o psykiskt tunga arbetsdagar i ett kaosartat fantastiskt samarbete. Vanmaktens ansikte i vår grupp uttrycker sig i stunder av handlingsförlamning och starka trötthetskänslor. Flera gånger under dagen tittar vi på varandra och säger, nu orkar jag inte mera. Tidigt på morgonen bakar jag plåtar med fikabröd som vi kan samlas kring för att sittandes tätt tillsammans återfå värme,energi och lite hopp för att orka några timmar till denna dag.

Lucina & Magnus Bortom horisonten

2 days 21 hours ago

Idag märks det att vintern är på väg i Grekland, temperaturen under 10 grader, spöregn och kulingvindar. Är svårt att föreställa sig hur förhållanden är för de flyktingar som kommer hit nu utan några ägodelar, tält eller varma kläder. Det har kommit runt 400 personer varje dag till Lesbos ett tag och de välgörenhetsorganisationer som finns hinner inte ta emot alla organiserat. Vi är priviligierade, vi har ett hus att komma till efter arbetsdagens slut.
Vi sorterade kläder i ett av lagren under tak och i relativt mörker. Hela ställningen med pressening för att skydda lagret med nyinkomna lådor med kläder hade blåst sönder så först fixade vi en nödlösning för att minska fuktskadorna på allt som förvarades där. Det är ett fantastiskt gäng med volontärer som hjälps åt och det krävs en enorm koordination att få allt fungera. Lunch hämtad från ”Happy family” och ger en välbehövlig paus. Så imponerad av alla unga människor från jordens alla hörn som är här och hjälper till, nästan alla är unga kvinnor.

Lucina & Magnus Bortom horisonten

I det vackra böljande landskapet av olivlundar ligger Moria flyktingförläggning, bilden ser ut som de vi sett från Guantánamo, mycket små burar av högt stängsel men innanför ser vi barn. I den lilla idylliska byn Moria som har utsikt över lägret har alla människorna försett sina tomter med nya höga staket och ett par stora hundar innanför. Alla stirrar irriterat på oss då vi tar en promenad i byn. Då vi kör efter vägarna ser vi en strid ström av flyktingar bärandes av allt som kan finnas i sopbehållarna, kartonger som isolering under tälten och mat i plastpåsar. En del små barn ser undernärda/ uttorkade ut, de har bleka ansikten.
Flytvästar och trasiga gummibåtar ligger spridda överallt.

Lucina & Magnus Bortom horisonten

3 days 10 hours ago

Dag 2 och 8 tim av tungt fysjobb att fylla lagret med vinterkläder. Det börjar bli kalla nätter nu och vi sätter på oss underställ och vantar medans tusentals människor bor i otäta festivaltält.
Vi känner en trötthet på gränsen till utmattning, intrycken av att möta så många små barn som är apatiska och inneslutna i sig själva med stela ansiktsuttryck går inte att smälta.

Lucina & Magnus Bortom horisonten

Lucina & Magnus Bortom horisonten

4 days 17 hours ago

Idag har vi sorterat tusentals donerade plagg i olika storlekar och kategorier för att sedan räkna och packa i lådor som vi märkt och sedan staplat in i ett lager för vidarebefordran till utdelning.

Statistik om antal båtar som kommer hit just nu.

https://www.facebook.com/AegeanBoatReport/

Söndag, dagen innan vår introduktion som volentärer och då arbetet börjar. En morgonpromenad i området går genom byn Moria och tjugo minuter till flyktingförläggningen strax utanför. Två parallella liv, i Grekland pågår olivskörden, i Flyktingland pågår hopplöshet och desperation. Vi möter klungor av unga män som ser ner i marken med tomma blickar men också familjer som kan se upp och le, speciellt barnen. Det blir inga bilder på det av respekt för dessa människor (och att det är förbjudet enligt de oskrivna regler som gäller). I Moria byn pågår en fotbollsmatch, måste vara viktig då både domare och linjedomare är med. Vi går upp till kyrkan som ligger högst upp på en kulle och kan se Turkiet på andra sidan vattnet. Vägen ned till volentärhuset är smal och har murar på bägge sidorna. DEO måste fjälla in öronen (backspeglarna) för att få plats. Lite skakade av upplevelserna men det ska bli positivt att sätta igång och jobba i morgon.


This is a Facebook demo page created by plugin automatically. Please do not delete to make the plugin work properly.

Share Button