Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

FörberedelserLänkarTips och rådUtbildning

Info för långfärdsseglare

En egen ankarvik i passadvindsbältet, här Green Island öster om Antigua

En del som ger sig av på en långfärdssegling drar iväg och ser vad som händer medan andra vill förbereda sig minutiöst. Det finns inget rätt eller fel utan mer vad som fungerar för just dig som går i tankarna att segla bortom horisonten. Det är mycket att tänka på innan avsegling och att kunna ta del av erfarenheter från de som redan varit iväg kan vara ovärderlig hjälp. I en artikel i Search Magazine #4, 2019 ger jag råd och tips inför en segling bortom horisonten på egen köl. Detta inlägg är mer om hur man ska få tillgång till all information som finns tillgänglig. både på nätet och bland de som är eller redan har varit iväg på långfärdssegling.

För de som vill ha mer information innan avfärd finns mycket att hämta, både bland båtorganisationer/föreningar och på nätet. Internet har inneburit att tillgängligheten på information som är nyttig för långfärdsseglare finns i överflöd, snarare är utmaningen att hitta just det som känns mest relevant för en själv. På denna hemsida har jag under rubriken Nyttig info/länkar samlat länkar som kan vara nyttiga för de som vill segla bortom horisonten inom olika kategorier.

Antipaxos i Joniska havet är en populär ankarplats, framför allt under dagen. Men på kvällen kan lugnet lägra sig även om man får vara beredd på att flytta om nattbrisen blir för hård.

Där finns länkar till bland annat 300 båtbloggar med info om båt och område, över 160 av de populäraste videobloggarna (Vlogs), ett hundratal sidor med olika nautisk och seglingsinformation för långfärdssegling, ett femtiotal webbaserade båttidningar, ett femtiotal länkar med tillbehör och tips, ett femtiotal sidor med väderinformation där de flesta är gratistjänster en sida med länkar till transporföretag som kan ta båtar, en sida med länkar till olika sidor för att kunna segla på andras båtar, från betald besättning till att hänga med och dela på kostnaderna samt en litteraturlista med rekommenderade böcker uppdelade i olika kategorier.

Noonsite

Om man skall nämna någon enskild hemsida så är det den klassiska Noonsite som startades år 2000 och har samlat decennier av erfarenheter från långseglare som bidrar om vad som gäller i olika länder och vad som är bra platser att besöka. Nu har de fasta redaktörer som håller sidan uppdaterad. Den har få bilder för att inte ta upp bandbredd då seglare ofta har dyra uppkopplingar. En förändring har skett i år då man gjort om layouten och samtidigt gjort så att en del av informationen är tillgänglig bara då man är inloggad. Att skapa ett konto är dock gratis (än så länge) och mycket av basinformationen finns utan att vara inloggad. Och det är mycket nyttig information som finns där.

En annan samlingssida för internationella länkar som är uppdelade på olika kategorier och därmed gankska lätt att hitta i är Boat-links och som själv har rubriken ”The mother of all Maritime links”. Utgångspunkten är dock England (UK) så det finns många länkar som är lokala också.

Facebook har ett ständig växande antal grupper som riktar sig till långfärdsseglare. I Sverige har vi flera diskussionsgrupper, t ex  Svenska långfärdsseglare, Långseglardrömmer Du, och Långsegling. Norges motsvarighet är Long distance sailors och Sorgenfrimedan den i Danmark heter Langtursejlerne. Sen finns det ett otal grupper med specialintressen, alltifrån Recreational Marine Diesel Engine Maintenance till Fishing on Sailboats och områden som Medelhavet (Med Sailing) eller Västindien (Eastern Caribbean Cruisers’ Discussions ) Det är bara att söka (eller gå in på länkbiblioteket på hemsidan).

Ideella organisationer 

Den egna båtklubben kan ha mycket kompetens och information samlat för att inte tala om de stora båtorganisationerna KSSS (mest om kappsegling) och Kryssarklubben som bägge anordnar föredrag och seminarier i ämnet. Kryssarklubben har också mycket information för de som vill segla längre på sin hemsida, bland annat under rubriken Långfärder och information från SXK:s tekniska kommitté samlade under rubrikerna Båtteknik och  Båtpärmen (för mycket av information måste man vara medlem). De har också en YouTube-kanal med föredrag från olika evenemang.

Det finns också ideella organisationer som riktar sig speciellt till de som vill segla bortom horisonten. Oceanseglingsklubben (OSK) är baserad i Stockholm och har medlemmar som har långfärdsseglat, förbereder sig för långfärdssegling, eller drömmer om långfärdssegling, eller egentligen alla som är intresserade av segling som livsstil. OSK är en utmärkt förening för de som förbereder sig för ett liv ombord en segelbåt med oceanerna som hemmavatten, men det passar också för de som lockas av en kanalfärd i Europa.

OSK har en hemsida med mycket nyttigt innehåll där man kan annonsera, ställa frågor eller dela med sig erfarenheter till andra. Där kan man också följa medlemmarnas seglingar på kartor eller via länkar till deras hemsidor. De har också en matnyttig medlemstidning, Oceanseglaren, där man har nyheter, teman och där medlemmar rapporterar om sina seglingar. Man har föredrag, pub-aftnar, kurser om olika aspekter av långfärdssegling, allt från tidvattensberäkningar, motorkunskap och sjukvård ombord. Och så har de en avseglargrupp där de som planerar avsegling träffas under en handfull kvällar och pratar om ämnen som gruppen själv bestämt. De som har mest erfarenhet i området brukar leda mötena men alla bidrar med sin kunskap och erfarenhet.

Det finns fler organisationer med liknande syfte. Medelhavsseglarna är en avdelning inom Svenska Kryssarklubben och som namnet visar så ligger deras fokus på segling till (Atlantvägen eller kanalerna) och i Medelhavet.

De har avdelningar i Sveriges fyra väderstreck, nord, syd, ost (med Stockholm som bas) och väst (med Göteborg som bas), som har egna arrangemang med föreläsningar och träffar. De har en Kasta loss föreläsning som förbereder de som vill iväg och har haft kurser ombord på segelbåtar i Medelhavet. De har också en hemsida med mycket information med senaste nyheterna om vad som händer med hamnar, regler, myndigheter och annat i länderna kring Medelhavet. Man har också en riktigt snygg och innehållsrik medlemstidning, Odyssé.

Jorden-Runt-Seglar-Klubben (JRSK) är OSK:s motsvarighet på västkusten. Liksom OSK och Medelhavsseglarna är det en förening för medlemmar som är intresserade av segling bortom horisonten.

JRSK arbetar för att medlemmarna skall utbyta erfarenheter, få större kunskaper om långsegling och ta steget att kasta loss. Detta sker genom erfarenhetsutbyten, debatter, information och utbildning. Man har en klubbtidningen, Varvet, som kommer ut en gång i kvartalet och man arrangerar eskadersegling.På hemsidan finns tips och råd om långsegling, vad man bör tänka på och vad det kan innebära att ge sig iväg påen längre seglats.

Alla tre organisationerna är ideella föreningar med medlemsavgifter, och jag vet flera som är medlemmar i alla tre eller ett par av dem. De ger en bramöjlighet att träffa andra som går i samma tankar eller som redan gjort det man tänker på och kan då dela med sig av erfarenheterna. Jag och Lucina är med i OSK (vi bodde i Stockholmsområdet innan vi flyttade ombord på vår båt) och Medelhavsseglarna och är mycket nöjda med de möjligheterna medlemskapen ger, JRSK har jag ingen erfarenhet av.

Sarita väntar på eftermiddagens sjöbris i Joniska havet.

Så de som vill lära sig mer innan avfärd är möjligheterna många och förutom massa information har man också möjlighet att lära känna människor som har samma drömmar och kanske också fullföljt sina drömmar och som kan ge inspiration för dig som funderar. Vi ombord på segelbåten Sarita kan verkligen rekommendera livsstilen och upplevelserna den för med sig. Du kan läsa mer om långfärdssegling i inlägg om Våra åtta skäl till att flytta ombord eller De sex vanligaste problemen ombord eller 13 tips för att minimera kostnaden ombord eller Den ideala långfärdsbåten eller gå till kategorin Tips och råd på hemsidan för fler inlägg i ämnet.Det finns också fler länkar till information under rubriken “Nyttig info/länkar” på denna hemsida, eller köp boken “Bortom horisonten” där mycket mer information finns samlat. Lycka till och följ oss gärna också på vår Facebooksida som vi uppdaterar mer frekvent om vad vi sysslar med ombord Sarita.

Share Button
Views: 210

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »