Segla i Grekland i sommar.

P1080480

Sarita till ankars vid ön Castos

Välkommen ombord på segelbåten Sarita i sommar för en solsäker seglingssemester runt Greklands öar med kristallklart varmt vatten och inbjudande tavernor i små byar. Våren är här så det är hög tid att planera sommarsemestern och när vi bor i ett land som kan ha samma väder på julafton som på midsommarafton är Grekland alltid ett attraktivt alternativ.

P1070972

Ankarplatsen på One House Bay på ön Atoko.

P1070506

Sarita gör fart genom vattnen i sjöbrisen.

Det blir nu femte säsongen som Sarita, en Solitaire 52, seglar i farvattnen runt Grekland och Turkiet, med gäster ombord. I år blir det på den Grekiska västkusten, runt öarna i Joniska havet från Korfu och Paxos i norr till Lefkas, Keffalonia, Ithaka och Zakinthos i söder. Området är ”lättseglat” då en stor del är en skyddad skärgård och vindförhållandena är förutsägbara. Det är svag vind på natten och morgonen och sen fyller en sjöbris in under eftermiddagen.

Sommaren i Grekland har ett behagligt väder där sol från en klarblå himmel är den ständiga väderprognosen med en behaglig värme. Du behöver bara en lätt packning badkläder, flip flops och någon lättare klädsel på kvällen. Det azurblåa vattnet blir sakta varmare under säsongen till runt 28 grader i september. En stor del av tiden spenderas i vattnet som lätt nås från Saritas akterplattform där också en dusch finns.

IMG_2190

Marinan nedanför borrgen på Korfu

IMG_2156

Vonitsa, en charmig by på fastlandet.

Men Grekland är också en kulturell upplevelse med gamla ruiner och små byar med fiskebåtar som framåt kvällen kommer in med den dagliga fångsten till tavernorna. Där kan man sedan avnjuta traditionella grekiska rätter som moussaka, kalamari, souvlaki och naturligtvis grekisk sallad. Men min favorit är saganaki, den stekta grekiska osten som förrätt. Och efter en segling i eftermiddagsbrisen är det på tavernorna vi brukar avsluta dagen medan solen går ned i horisonten innan vi tar ett sista glas vin i Saritas sittbrunn.

P1070287

Ibland kan man hitta ensamma ankarplatser med höga klippor som stupar ned mot en sandstrand.

Man behöver inte ha någon förkunskap i segling för att ta semester ombord Sarita, tillsammans hjälps vi åt så alla kan njuta av seglingen. Det finns fortfarande platser kvar vare sig du vill samla din familj eller vänner för en ”egen” vecka ombord, eller om du vill hyra en kojplats bland nya vänner, det brukar snabbt bli en fin gemenskap med många glada skratt.

Vill du veta mera kan du dels läsa om båten Sarita på hemsidan, men om du är intresserad kan du ansöka om medlemskap i Facebookgruppen Sarita sailing. Eller kontakta mig för mer information. Välkommen ombord!

För att se en film om Saritas seglingar i Medelhavet 2015, klicka här

 

Share Button

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.