Sommaren 2016 med Sarita i Medelhavet

CastosSyd5

Ibland kan man hitta en egen vik att njuta av även under högsäsong. Här ligger Sarita i en av de vackra vikarna på ön Castos östkust som alla är skyddad för sjöbrisen som blåser upp på eftermiddagen från nordväst.

Längtar du efter sol, värme och att segla i en skön slör i klarblått vatten med en badtemperatur på över 25 grader på väg till en vik med en badstrand och taverna i den grekiska eller kroatiska övärlden i Joniska havet. Läs då vidare om sommarplanerna för min Solitaire 52:a Sarita under 2016 som nu börjar ta form.

Det är nu femte säsongen som Sarita seglar i Medelhavet med gäster ombord. Denna gång i Joniska havet, exakt var beror lite på anmälningar och intresse för den segling som är grundplanen och inkluderar Kroatien. Annars håller jag till i den de grekiska öarna i Joniska havet med kanske en avstickare till Italien, vilket i sig är underbart.

P1080311

Jollen är ett viktigt transportmedel för att kunna ta sig iland och besöka vackra stränder.

Så grundplanen är att börja veckan efter midsommar i Grekland och avsluta veckan i Korfu för att sedan i början av juli segla upp till Kroatien, förmodligen via Italien då det är ett par hundra sjömil upp till Kroatien. Sen vara där i mitten av juli och sedan segla tillbaks till de grekiska öarna där vi spenderar augusti månad. Som vanligt så är man en del av besättningen under tiden man spenderar på båten, men man behöver inga förkunskaper – bara en positiv attityd då det viktigaste är att vi har trevligt ombord och kan njuta av seglingen och upplevelserna.

Saritasegla

Seglingen i Joniska havet är oftast behaglig med en sjöbris på eftermiddagen och skyddade vatten av de stora öarna Keffalonia och Lefkas. Men viss kan man få njuta av lite vind och fart.

Nytt för i år är också att det finns möjligheter för två kurser i långfärdssegling. En tvåveckorsperiod med segling från Korfu i Grekland via Italien till Kroatien och en två-veckorsperiod i motsatt riktning, från Kroatien via Italien till Grekland. Kurserna kommer innehålla övningsmoment i allt från tilläggningar, ankringar, motorkontroll och in- och utklareringar förutom övernattseglingar och proviantering. En hel del teori också med samtal om långfärdssegling och fokus på det som deltagarna prioriterar (allt från tidvatten till astronavigering). Skräddarsydd för dg med lite erfarenhet och som funderar på att långfärdssegla, då speciellt i Medelhavet.

Ithakavik

På ön Ithakas nordspets finns en bukt där de höga bergen stupar lodrätt ned mot fantastiska stränder.

Om det inte blir tillräckligt många anmälningar till kurserna och intresse för segling i Kroatien innan mitten på februari så kommer programmet att bli mer att segla i den grekiska delen av Joniska havet med den skyddade kuststräckan innanför öarna Zackintos, Keffalonia och Lefkas, samt segling upp till Korfu via Paxos och Antipaxos och en del trevliga vikar på fastlandet, till exempel fiskebyn Vonitsa där solen går ner över den lilla fiskebåtshamnen som ger färsk fisk och musslor i tavernorna längs stadens strand och pir där innevånarna tar sina kvällspromenader.

Vill du se mer om hur det är att segla ombord Sarita kan du se någon av filmerna som sammanfattar säsongerna 2013 och 2015, eller läs mer om båten Sarita. Så om du är ensam eller vill segla din med familj eller ett kompisgäng och har intresse för att uppleva Medelhavet med Sarita under 2016, gå med i Facebookgruppen Sarita Sailing för mer information och sen ses vi ombord.

 

Share Button

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.