Bortom horisonten, långfärdssegling i praktiken ombord på Sarita i Medelhavet.

Conny 132

Målsättningen med kursen är att de som är nyfikna på att segla utanför Sveriges gränser, genom att hyra båt, jobba som besättning eller med egen långfärdsbåt, skall få kunskap för att kunna uppfylla sina drömmar.

Kursen anpassas efter behov och konstellation men upplägget är en kombination av diskussioner och samtal samt att öva på de delar av det praktiska handhavandet vi kommer överens om.  Områden som båt, planerad rutt, utrustning och vilka utmaningar som kan förväntas tas upp men även vilka förväntningar, farhågor och rädslor som de olika personerna i besättning har inför seglingen.

Det inkluderar bland annat:

 • Segla 24/7 med nattsegling
 • Vaktsystem och att leva i en plattform som ständigt är i rörelse
 • Skiftande väderförhållande, bland annat hårt väder, och hur man hanterar det
 • Båten och dess utrustning
 • Vad som är en bra besättning och väl fungerande relationer ombord
 • Tidvatten och hur navigationen skiljer sig, bland annat med att läsa vattendjup och botten med färger i vattnet, eye-ball navigation.
 • Ankring och tilläggning
 • Myndigheter och dokumentation ombord

Grunden för utbildningen är min bok Bortom horisonten som vi också använder som kurslitteratur och den sker ombord Sarita, en Solitaire 52:a.

Kursledare är förutom jag själv även min medseglare Lucina Dahlberg. Jag har erfarenheterna från olika chefspositioner, coachutbildningar, kommunikation i förändringar och att vara skeppare respektive besättning på olika båtar, mer under fliken Om mig.

Lucina har i 50-årsåldern utvecklat en kärlek till båtlivet och speciellt segling till havs. Hon började mer eller mindre av en slump göra leveransseglingar 2007 och blev omedelbart förälskad i livet till havs, oavsett väderförhållanden. Hon tog då beslutet att utbilda sig på Marina Läroverket i deras kurs för Marinteknik/Skärgårdskapten, klass VII Maskinbefäl. Hon har därmed gått bl.a. Basic Safety och Maskinbefälsutbildning. Hon har själv med sina tre döttrar ansvarat för en Bellona under några somrar och seglar nu på somrarna ombord Sarita, en Solitaire 52. Förutom att segla älskar hon att kapa träd med motorsåg (har fyra motorsågar) och meka med motorer och renovera sitt hus från 1880 på landet utanför Järna.

Lucinas bakgrund är en lång och gedigen erfarenhet av att arbeta med socialt belastade familjer, de senaste sju åren som familjebehandlare för svårt utsatta familjer i Botkyrka kommun. Erfarenheterna sträcker sig från ungdomsinstitution i USA till skolhem i Stadsmissionens regi. I hela sitt yrkesverksamma liv har hon arbetat nätverksinriktat på fältet nära familjer i kris med ett tidsperspektiv som kan sträcka sig över många år och med en målsättning till en positiv förändring. Med en konstant vidareutbildning inom neurospsykiatri, juridik, samtalsmetodik, individ- och grupprocesser kombinerat med praktiskt arbete har gett en ödmjuk och empatisk inställning med stor människokännedom. Att se möjligheter och ge hopp i till synes hopplösa situationer och tillsammans med familjerna skapa nya lösningar är en stor drivkraft.

Vi vill gärna dela med oss av vårt intresse och vår samlade kunskap . Det finns möjlighet för deltagarna att själva organiserar en grupp, eller få individuell utbildning, där vi lägger upp formatet för kursen tillsammans.

För bokning och diskussion om upplägg, kontakta mig genom att:

 • göra en kommentar nedan med dina kontaktuppgifter
 • maila till magnus (snabel a) bortomhorisonten.nu
 • ring 0706-81 51 61
Share Button

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.