Astronomisk navigation

Babette5.Magnus.sextant-79Målsättningen med kursen är att deltagarna skall kunna hantera en sextant och kunna slå i tabeller för att räkna farm en position från middagshöjd, två LOP (Line of Positions) och utseglad distans samt LOP:s från flera himlakroppar vars höjder är tagan samtidigt.

Att bestämma sin position med hjälp av himlakroppar har en lång tradition och var den enda metoden för de tidiga utforskarna av världshaven. Kunskapen var viktig att bevara endast inom befälskåren då vetskapen om att besättningen inte skulle kunna navigera ofta förhindrade myteri när förhållanden ombord var outhärdliga.

I och med GPS har behovet av astronomisk navigation minskat radikalt och kunskapen håller sakta på att försvinna. Vid min första Atlantsegling 1979 var sextant vårt viktigaste navigationsinstrument och jag lärde mig hantverket under överseglingen. Jag har sedan underhållit kunskapen och den ingick även som en viktig del när jag tog min examen i Master of Yachts 200 tons unlimited.

Även om jag inte använder min sextant speciellt ofta tycker jag det är en kulturell gärning att hålla kunskapen vid liv, och även föra den vidare för de som vill. Kursen har ett användarperspektiv och även om teorin bakom gås igenom är fokus på hur man gör vid positionsbestämning. Kursen inkluderar:

 • Grundläggande teori om astronomisk navigering med viktiga begrepp och definitioner
 • Sextanten, hur den fungerar och vilka korrektioner som måste göras i uträkningarna
 • Tabeller som måste användas (eller en miniräknare där informationen finns lagrad)
 • Handhavande och teknik vid användning av sextant
 • Hur man tar en middagshöjd (räknar ut sin latitud med en solhöjd)
 • Hur man får position med två solhöjder tagna vid olika tillfällen under dagen
 • Hur man får en position med hjälp av flera himlakroppar (stjärnor, måne och planeter)

Jag vill gärna dela med mig av mitt intresse och min samlade kunskap inom det nautiska området. Det finns möjlighet för deltagarna att själva organiserar en grupp, eller få individuell utbildning, där vi lägger upp formatet för kursen tillsammans. Då formen för kurserna kan variera så har jag inget fast pris utan beroende på form och antal deltagare kan detta variera.

För bokning, diskussion om upplägg och prisförfrågan kontakta mig genom att:

 • göra en kommentar nedan med dina kontaktuppgifter
 • maila till magnus (snabel a) bortomhorisonten.nu
 • ring 0706-81 51 61
Share Button

6 thoughts on “Astronomisk navigation

 1. Hej Magnus
  Även jag är intresserad av en kurs i höst/vinter. Om det blir en kurs så häger jag gärna på. Jag nås bäst på bifogad mail adress.

  Hälsar / Peter

  • Peter (och andra som kan vara intresserade).
   Som det ser ut nu kommer mitt Sverigebesök att bli till våren och osäkert hur mycket tid jag då har. Så osäkert när nästa kurs blir, men tack för visar intresse. Däremot skulle en praktisk kurs ombord Sarita i Medelhavet någon gång efter sjösättning i vår vara ett mer realistiskt alternativ. Hör gärna av dig (er) om detta skulle vara lockande.
   Magnus
   Magnus

 2. Hej,
  Kommer det att hållas någon kurs i astronomisk navigering denna höst el, vinter i Stockholmstrakten tror du?
  I så fall är jag nyfiken på detta.

  • Thomas,
   Just nu är jag i Medelhavet men planerar att komma till S velige i höst/vinter för en kortare tid. Jag har inte någon schemalagd kurs i nuläget, men om vi kan få ihop ett gäng (runt 5 personer) så kan jag skräddarsy något. Vi får se om några andra hakar på :-).
   Ha det bäst,
   Magnus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.