Allt för långfärdsseglare

När båtmässan Allt för sjön slår upp dörrarna i andra veckan på mars så finns det mycket att hämta för de som vill segla bortom horisonten, oavsett om det är på egen köl, med charterbåt eller som betald besättning. Ett långseglarseminarium arrangerar av Svenska Kryssarklubben (SXK) och på Marina scenen i B-hallen finns många föredrag som kan vara intressanta för långfärdsseglare, framför allt på tisdag och torsdag.

SXK arrangerar lördagen den 14:e mars ett långfärdsseminarie mellan klockan 13.00-16.00. De som kommer hålla föredrag är Emma Ringqvist, ensamseglare och årets äventyrare 2018, som talar om sitt nio månaders äventyr då hon seglade över Atlanten till Brasilien och vidare söderut till vulcanön Tristan Da Cunha och hem (då utan motor). En annan är Elin Bergman och Adam Bernunger som berättar och visar bilder och filmer från sin segling från Hammarby sjöstad till Karibien och sen till Medelhavet Augusti 2016 – September 2017. Sist men inte mins kommer Sven Yrvind som berättar om sitt kommande äventyr med sin nybyggda och förfinade segelbåt Exlex som han skall segla ensam med till Nya Zeeland från Sverige. 

I år finns scenen för föredrag, Marina scenen, i B-hallen (B02:32). Där kommer det finnas temadagar och de mest intressanta är på tisdagen den 10:e mars då det handlar om ”Segling på stora vatten kan bli verklighet, det är inte svårt!” Bland annat kommer Linda Lindenau berätta om sin jordenruntsegling med kvinnor ombord under ”Seglingar i olika vatten på vår jord”, Bengt Utterström och Helena Nilsson om en segling till Island, seglare som deltagit i ARC-seglingen över Atlanten och Mikael Ryking om förberedelser för ensamkappselingar över oceaner under ”En timme får dig att kasta loss”.

Under torsdagen den 12:e mars är temat ”Segling på andra breddgrader” och innehåller upplevelser från Atlanten, Medelhavet, Arktisk, Västindien, Söderhavet, hur det är att segla med barn ombord med mera. Jag ingår själv i programmet och skall prata och vis bilder om segling i Grekland mellan 14.30 och 15.15. Välkomna att lyssna.

Men redan på söndagen den 8:e mars klockan 12.00 pratar Liv och Magnus Bryngelsson om ”Längesegling i 3,5 år och 20 000 sjömil”. Och senare i veckan, lördagen den 14:e mars, håller Philip och Peter Nilsson klockan 15.00 ett föredrag om ”Glaciärskidåkning – och segla dit!” följt av Kjell Lindberg som pratar om ”Över Atlanten – Första plats i ARC” klockan 15.30. Även Sven Yrvind är med på lördagen och pratar klockan 16.00 om förberedelserna inför sin segling till Nya Zeeland med Exlex.

Anders Eriksson som med sin Malala blev första svensk att segla jorden runt non-stop utan assistans kommer upp sista helgen för att träffa sina webb-matroser (följare på nätet) och signera sin bok ”Allt väl ombord”. Han kommer finnas i Lundh Sails monter (A03:36).

Jag kommer under torsdagen och den sista helgen på mässan stå i montern ”Brixham Books” (C02:15) tillsammans med andra seglare, men också till och från under veckan. Kom och prata om segling bortom horisonten med mig eller några av de gäster som kommer till montern, bland annat Milo Dahlmann, Bengt Utterström, Ann-Mari Brengdahl och och Anders Hellberg. Milo finns till exempel i montern den första söndagen och hela sista helgen inklusive fredagen.

Vi kommer också hålla korta anföranden i montern, program kommer på Brixham Books. Bland annat kommer Milo och Ann-Mari prata om ”Kvinna ombord” fredagen den 13:e mars klockan 16.00 och lördagen den 14:e klockan 13.00. Milo och Anders kommer prata om segling i ”Antarktis” klockan 11.00 och 15.00 den första söndagen, den 8:e mars, samt klockan 15.00 både lördagen den 14:e och söndagen den 15:e. Bengt pratar om seglingen till Island den första lördagen (7:e mars) klockan 13.00 och om Radar/AIS måndagen den 9:e mars klockan 16.00. Själv pratar jag om kostnader för att bo ombord på långsegling lördagen den 14:e klockan 11.00 och Greklands pärlor på söndagen den 15:e klockan 13.00. Reservation för ändringar. I montern hos Brixham Books kan man naturligtvis också köpa min bok ”Bortom horisonten” och få den signerad, eller andra böcker, till mässpris.

Men det händer saker i andra montrar också. Oceanseglingsklubben (OSK) har en monter (AG:19) där man kan bli medlem till mässpris och därmed få ta del av de föreläsningar, kurser och information för långfärdsseglare som organisationen erbjuder. Dessutom har man tidningen ”Oceanseglaren” med många artiklar om olika aspekter på långfärdssegling som ingår i medlemskapet. Det finns en enorm kunskapsbank inom organisationen med alla som varit ute och seglat bortom horisonten och kommit tillbaka och som delar med sig av sina erfarenheter.

På liknande sätt har Kryssarklubben (B01:11) en underavdelning som heter Medelhavsseglarna där många varit till Medelhavet och delar med sig av erfarenheterna med föredrag eller i den informativa medlemstidningen Odyssée. De och Kryssarklubben har också mässerbjudande för medlemskap.

Men det finns mycket annan information samlat på mässan som är nyttigt för de om funderar på att segla bortom horisonten. Många charterbolag kan svara på frågor om hur det är att segla i olika områden i världen, vilket också kan vara en bra test om det livet är något man vill pröva. Nautiska skolor som utbildar både yrkesbesättning och fritidsskeppare kan berätta om utbildningar som är nyttiga, och ibland nödvändiga, för att segla bortom horisonten.

Och om man vill jämföra villkor och kostnader för försäkringar eller priser på båtprylar, eller bara hålla sig uppdaterad på det senaste utvecklingen när det gäller marin utrusning, så är båtmässan den rätta platsen. Det kan vara funderingar om ett nytt segel, om riggen behöver uppgraderas eller ny elektronik eller kommunikationsutrustning. Båtmässan är en inspirationskälla att skaffa sig kunskap och information som underlättar när man vill segla bortom horisonten.

Boksignering från förra årets mässa

Så kom förbi montern Brixham Books i C-hallen (C02:15) och prata med mig eller någon av monterdeltagarna och passa på att köpa boken till mässpris. Boken är full med råd och tips illustrerade med anekdoter om hur det är att segla bortom horisonten. En bok som visar hur man kan förverkliga drömmen om att segla långt, och det behöver inte vara runt jorden. Den innehåller mina tankar och erfarenheter efter att ha seglat över 100 000 sjömil ombord på 40-talet olika båtar under ett halvt sekel. Vad jag skulle vilja ha vetat innan jag gav mig iväg bortom horisonten. Den är mer en uppslagsbok och handbok med konkreta tips och råd som handlar om allt från ankring, väder, utrustning, båten och besättning. Min förhoppning är att boken ska bli en hjälp på vägen att hitta ditt eget sätt att klara av de utmaningar som dyker upp och kunna njuta av seglingen bortom horisonten. Boken är på 224 sidor och är rikt illustrerad. För att se mer av innehållet, klicka här. 

För att läsa kapitlet om Ankring, klicka här.

Några citat från recensioner:

  • DagensBåtliv.se: “Äntligen en bok fylld av praktiska tips, även för oss som inte tänker segla på oceanerna! Inget att fundera på, köp boken även om du nöjer dig med segling i Skandinaviska farvatten!“
  • Båtliv: ”Det är en verklig matnyttig bok med massor av bra text.”
  • Ystads Allehanda: ”Bortom horisonten är en grundlig genomgång av villkoren för långfärdssegling.”
  • Vagabond: ”I denna nödvändiga och lättlästa bok får du precis alla den kunskap och inspiration som behövs för att ge dig ut på de sju haven..”
  • Odysséen (Medelhavsseglarna): ”Detta måste vara den ultimata handboken för segling, inte bara långfärdssegling.”
  • På kryss: ”Boken fungerar som ett utmärkt uppslagsverk för de som vill lämna hemmahamnen.

Share Button

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate »