Hur hittar man jobb som seglare?

Innan internet så var största chansen att få arbete på en segelbåt med charter att vara på rätt plats vid rätt tid och ”knacka” på varje båt i hamnen och fråga om det fanns en öppning. Numera finns det många rekryteringsföretag som förmedlar arbeten med hemsidor dsär man kan ladda ner sitt CV, men även Facebooksidor som är mötesplats för skeppare/ägare till båtar som letar efter besättning och individer som letar efter båt, alltifrån betalda positioner till att man delar på kostnaden eller betalar för sin plats ombord. 

Ett tidigare inlägg handlade om vad jobbet innebär, ett annat mer generellt hur jobbmarknaden ser ut och hur man kan hitta jobb som seglare. Det här inlägget ger tips om vad man kan hitta information på nätet. På hemsida bortomhorisonten.nu finns en lista på länkar till olika sidor där man kan leta efter jobb och googlar man får man upp många fler, men många av företagen har fokus på lyxiga motorbåtar. Så nedan finns lite mer beskrivning och ett urval av de mest populära och seriösa möjligheterna på nätet för oss som vill segla.

På de större och seriösa rekryteringsföretagen så ska man registrera sig med ett CV med detaljer om sig själv, kompetenser, licenser och tillgänglighet och ibland också en anmälningsavgift. Här har man fördel om man har de internationella kommersiella licenserna som Master of Yacht/Yacht Master. Det finns svenska utbildningsföretag som har dessa i utbudet (Sjöskolan och Sjösportskolan är två exempel). 

Det är framför allt de större charter- och privata båtarna som använder rekryteringsföretag som ibland gör hela urvalsprocessen men oftast gör de en gallring av kandidater sker men där de slutgiltiga intervjun/intervjuerna och beslut om anställning görs av ägare och/eller skeppare ombord. 

Några av de större och seriösa rekryteringsföretagen är Yotspot och World Yacht Group. Även företaget Marefind som jobbar med tung kommersiell trafik har en avdelning för segelbåtar. Sen finns företag som inte är rekryteringsföretag men som ändå har en ”seriös” förmedling. En av de större är Crewseekers där det är gratis att se utbudet men man betalar för att kunna lägga upp CV, och sidan har många både proffs och kompisseglingar. Crewbay är en annan liknande sida med många alternativ. En bra sida är också JF Recruiting där det finns många jobb, framför allt lite större och lyxigare både motor- och segelbåtar. Marinscence är ett rekryteringsföretag som på sin sida har länkar till många crew agencies i olika delar av världen.

Sen finns det företag som mer specialiserar sig på att ansvara för och bemanna leveransseglingar, transporter av båtar som ägare inte själva kan eller vill göra. Här kan man hänga med som besättning eller få totalansvar för leveransen beroende vilken erfarenhet, licens, kompetens och kontakter man har etablerat i branschen. En av dessa är Halcyon Yacht som jobbar med leveranser och då behöver både skeppare och besättning. De har också en Facebooksida International Yacht Delivery – Skippers and Crew som för samman skeppare och besättningar med fokus på just leveransseglingar. Även ett svenskt bolag, Marinkraft, har nu börjat åta sig att bemanna leveranser och som man kan anmäla sitt intresse för på nätet (klicka på Transportseglingar). Marinkraft rekryterar egentligen för den tunga kommersiella trafiken men har nyligen startat en filial just för leveransseglingar.

Ett billigare och mer direkt sätt att hitta en båt att segla på är att gå in på de sidor som finns för förmedling av platser, där båtägare/skeppare lägger ut behov av besättning och individer sugna på att segla lägger ut intresse för att få plats på en båt. Det kan vara ett insteg i branschen och ett sätt att skaffa sig erfarenhet och sjömil. Det är dock mindre vanligt att det är betalda positioner i dessa forum, på sin höjd betald mat och eventuell resa till och från båt, men vanligast är att dela på kostnaderna eller till och med att betala för platsen. Det finns en aktiv svensk Facebook grupp som heter Gastbanken som har många möjligheter. Den internationellt mest kända är nog annars den som de flesta som deltar i Atlantic Rally for Cruisers (ARC) använder sig av inför seglingen över Atlanten mot Västindien från Las Palmas i november och heter Ocean crew link. En annan hemsida som är baserad i Australien är Find a crew.

Man kan även söka arbeten som ibland erbjuds av de företag som har charterverksamhet, det kan vara eskaderledare för en charterflotta i Kroatien, eller inhyrd skeppare i Västindien för de som inte känner sig trygga med att hyra en båt utan besättning. Då och då annonseras såna positioner på hemsidorna, eller så får man hålla kontakten personligen. De stora bolagen som har den typen av verksamhet och som är baserade i Sverige är Navigare MomentsMore Sailing och Dream Yacht Charter, men det finns fler, framför allt internationellt.

Lycka till med sökandet efter drömjobbet.

Share Button

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.