AllmäntAnkare och ankringTips och råd

Äntra med ändan först

För att se filmen, klicka på bilden.

Att ta sig ombord i jollen utan hjälp har blivit mer och mer utmanande för mig med tiden. Inspirerad av en filmsnutt på Facebook om ett annorlunda sätt har jag nu upptäckt ett alternativt sätt att äntra gummibåten som är enklare och mer stilfullt än att försöka häva sig upp. Läs mer om hur det går till och se på filmen som steg för steg illustrerar tekniken.

Med en något tyngre och inte så rörlig kropp har det hänt att jag upplevt det utmanande att häva mig upp i gummijollen om jag inte haft simfenor att hjälpa till med för att få fart. Något som kan vara nödvändigt om alla ombord jollen vill snorkla och ingen finns ombord för att ge draghjälp när man skall ta skall ta sig ombord. Inspirerad av en video som gick runt på Facebook med en äldre dam som rullade sig upp i jollen baklänges till synes utan ansträngning så kände jag och Lucina att det kunde vara värt att pröva om det fungerade lika lätt som det såg ut på filmen.

Greppa jollen med handflatorna uppåt.
Börja manövern med att doppa huvudet under vattnet

Vi passade på under ideala förhållanden, när vi var och seglade på en kompis båt i Malaysia/Thailand. Vi låg i en skyddad ankarvik med en vattentemperatur på 30 grader och en lufttemperatur på bortemot 35, så att öva i vattnet länge skulle inte vara något problem Dessutom var jollen av RIB-typ, så den var stadig så man kunde komma ombord själv utan risk för att välta båten. Utvärderingen vi gjorde efteråt var dock att risken för att en ”vanlig” gummijolle skall välta är nog större med det traditionella sättet att häva sig upp. Jag har tidigare lagt ut en filmsnutt om vårt försök, men den här gången har jag bifogat tydligare instruktioner.

Lyft upp benen och dra dem runt
Fortsätt rörelsen över pontonen

Eftersom jag tänkte dokumentera det hela så fick det vara svepskälet till att Lucina skulle vara testpilot medan jag filmade och till min förvåning så gled hon upp smidigt vid första försöket – det verkade lättare än att försöka häva sig upp öre kanten. Efter några instruktioner om vad som var bra att tänka på så hoppade jag i vattnet. Och liksom Lucina så lyckade jag vid första försöket och gjorde det med en överraskad lätthet. Så metoden kan rekommenderas, men det underlättar att tänka på några saker under manövern (vilket visas tydligt i den bifogade filmen).

  1. Se till att i lugn och ro få ett bra grepp i jollens handtag eller kantlina med handflatorna uppåt, ett ”bakvänt” grepp. Om du greppar med handflatan mot jollen så kommer handleden att vridas runt på ett felaktigt sätt och försvåra manövern.
  2. När själva bakåtrullningen börjar gäller det att göra fler saker samtidigt. Det viktigaste är att sätta ner huvudet under vattnet ordentligt så ansiktet ”tittar” under jollen. Det är starten för den andra rörelsen att lyfta upp benen ur vattnet och med magmuseerna dra dem uppåt och bakåt över kanten på jollen.
Om du gjort rätt står du på knä på jollens sittbrunn

Om du gjort rätt så sker allt med automatik och du befinner dig helt plötsligt på knä på jollens durk och kan hjälpa att dra de andra ombord om det behövs. Själv känner jag mig tryggare att ankra jollen vid revet för att snorkla runt med vetskapen att jag kan ta mig ombord själv utan problem. Att göra det på riktigt höga jollar har jag inte prövat, men med RIB-båtar som tar en 10 personer så kan alltid någon vara ombord. Man behöver dock ett bra grepp på pontonen, helst när den är som högst. Normalt så har jollarna sådana handtag eller ett kraftigt rep, men det kan var bra att kontrollera och testa att de håller, annars kan det vara idé att installera något handtag.

Lycka till!

Share Button
Views: 16

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *