Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

Ombord del 1: Ungdomsåren

Nu har jag publicerat fyra E-böcker/artiklar vars innehåll jag bjuder på för intresserade läsare. Efter att ha scannat över 20 000 diabilder från mitt seglarliv och andra resor så började minnena dyka upp och behovet av att dokumentera lite av upplevelserna. Även om jag gör det mer för att ”knyta ihop säcken” och för att jag själv tycker det är kul att se tillbaka på den delen av mitt liv så kan innehållet intressera flera, både de som var med på den tiden och andra. Så jag håller på att skriva de olika delarna av mitt seglarliv som E-böcker och de blir tillgängliga allteftersom jag blir klar med de olika delarna beroende på tid och lust.

Jag inte skrivit och publicerat böckerna primärt för att tjäna pengar utan mer för min egen skull så kommer jag göra PDF-filerna, som är anpassade att läsas både på dator, padda och mobil, tillgängliga för läsning av de som är intresserade. Filerna är för stora för att lägga upp på hemsidan så de som är intresserade får klicka på länken som finns för de olika E-böckerna som går till min Dropbox där PDF-filerna ligger. De största filerna finns i två versioner, en full och en med lågupplösta bilder så man kan förhoppningsvis läsa dem även om man inte har så bra internet. Om någon vill ha själva filerna att ladda ner får ni gärna kontakta mig. Man behöver inte ha en egen Dropbox app utan kan gå in på länken via internet och det kostar inget. Sen om någon skulle vilja bidra så går det bra att Swisha mig med valfri summa på 070-6815161. Och naturligtvis går det utmärkt att beställa min inbundna bok ”Bortom horisonten” med över 200 sidor av råd och tips för seglare i allmänhet och långseglare i synnerhet.

Ombord del 1: Ungdomsåren handlar om seglingar med traditionella träbåtar i Stockholm skärgård. Min passion för segling, eller snarare den livsstil som båtar och segling gör möjligt började i Stockholms skärgård som tonåring med olika träbåtar. E-boken sträcker sig från början av 60-talet till 1979 och börjar med ekorna på landet och via en gisten koster, en Jog-kryssare och en Skärgårds 55:a sluta med en Fife-designad R-10:a från 1904, en båt vi hittade på annons i Norge och insåg behövde en ny undervattenskropp men köpte ändå och vars hemsegling blev en av mina livs största äventyr vilket inkluderade läckande båt, grundstötningar, livräddning, en okynnig gammal Volvo Penta utombordare och stress att hinna genom Göta kanal innan den stängde för säsongen. Delen slutar där nästa del kommer att ta vid, när möjligheten att segla över Atlanten startade ett liv som gast och skeppare på charterbåtar.

Unda på Tranebergs SS dagen för sjösättningen efter renoveringen.

E-boken “Ombord, del 1: Ungdomsåren” är ett tidsdokument från tiden innan GPS och digitala sjökort där gemenskapen med stolta träbåtsfixare på varven var viktigare än charterresor. Det är en skildring av båtar, båtlivet och seglingar längs vår kust men den speglar även ett ett Sverige på 60 och 70-talen under en tonårings uppväxt. Du kan läsa ett kort utdrag av boken om början på vår hemsegling av R-10:an Unda från Norge på min hemsida under rubriken Om mig.  Texten i boken är skriven direkt från minnen som återuppväckts av gamla artiklar jag skrivit för båttidningar men också alla de över 20 000 bilder jag fotograferat genom åren, min dagbok. De flesta har jag nu digitaliserat vilket gör att bokens 149 sidor är rikt illustrerade med över 150 bilder och går att ladda ner i pdf-format som går att läsa på alla olika plattformar. Men det är mina minnen och skall inte ses som en beskrivning av en detaljerad sanning. Hoppas du får en trevlig och kanske igenkännande läsning.

Här är länken till E-boken Ombord del 1: Ungdomsåren

Kommentarer från läsare har redan kommit och jag vill gärna dela med mig av vad Peter skrev:

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️  Vad jag låg o småskrattade till berättelsen om slussningen med den nyinköpta Askeladden som Magnus och hans pappa gjorde en sommar på 60-talet! Den historien och alla andra från en nu svunnen tid gjorde att jag sträckläste den igår kväll/natt med många skratt o stor igenkänningsfaktor. ”Magnus minnen” får mina varmaste rekommendationer i klassen Underhållande nautica.

Views: 35
Share Button
Translate »