Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

Blogg: 2023 Segling i Joniska havetBlogg: Seglingar med SaritaGrekland

En ö i förvandling

Onassis köpte Skorpios 1963 och hade ofta sin stora yacht Christina ankrad utanför. Här bodde också två av hans kvinnor, Maria Callas och Jacqueline Kennedy med vilken han gifte sig på ön 1968. Onassis själv är begravd på Skorpios tillsammans med sin son Alexander och sin dotter Christina. Ägarförhållandena har varit lite trassliga efter Onassis död 1975 då olyckor och elände följde hans efterlevande. Hans son dog i en flygkrasch 1973. 

Skorpios ligger öster om Lefkas. Ön norr om Skorpios är lilla Skorpios som också tillhör.

Skorpios ärvdes av hans dotter Christina som tillsammans med en stiftelse till hans son Alexanders minne fick dela på förmögenheten . Hon spenderade en hel del tid på Skorpios under 1980-talet och 1985 föddes hennes dotter Athina som döptes på ön. Christina hittades 1988 död i ett badkar hos en vän i Buenos Aires men begravdes på Skorpios. Då överläts ön till den enda kvarvarande arvingen, hennes dotter Athina som bara besökt Skorpios ett fåtal gånger och aldrig var intresserad av ön.

En bild från Google Earth som inte är helt ny men den visar byggnationer som börjat på ön

2013 köpte den ryske oligarken Dmitry Rybolovlev till sin dotter Ekaterina ett 99-årigt leasingavtal till ön för € 150 miljoner, i en enligt rykten budgivningsstrid med bland annat Giorgio Armani, Bill Gates och oligarken Abramovich. Han köpte också till grannön, lilla Skorpios, för € 30 miljoner. Rybolovlev finns för närvarande så vitt jag vet inte med på sanktionslistan över ryska oligarker. År 2019 så blev det officiellt att planen för ön var att omvandla den till ett lyxresort och 2021 gick bygglovet igenom och planen är att lägga ytterligare € 200 miljoner på att slutföra planerna. Hjälp på vägen var säkert att Rybolovlev donerade bland annat en € 80 000 ambulans till Lefkas nya sjukhus och andra gåvor till staden och dess Port Police. 

Jackies beach när man fortfarande kund ankra där. Enligt vad jag förstått finns ett avtal där numera en turistbåt i taget ankra vid någon strand på ön, förutsättningen är då att varken ägare eller gäster är närvarande på ön. Annars är det förbjuden tilläggning.

När vi började segla i området 2012 så kunde vi ankra utanför ön och till och med gå iland på Jackie Kennedys strand. På senare tid har vi blivit mötta av RIB båtar med gråklädda beväpnade vakter som avhyst alla båtar som kommit för nära och hela ön är kantad med skyltar om tillträde förbjuden. En överenskommelse finns tydligen att en enskild turistbåt kan ankra och gå iland på en allmän strand på ön, när ägaren eller några gäster inte finns på ön. 

En av stränderna vi låg för ankars vid på Skorpios 2013.

Onassis ö, där den tidens jet-set kunde träffas i relativt lugn och ro, planeras bli en modern tillflykt för nutidens ”rich and famous”. Där kommer bland annat finnas en landningsplats för helikopter, en marina för superyachts, ett stall och ridhus för 30 hästar en fotbollsplan (Rybolovlev äger också fotbollsklubben AS Monaco), en tennisplan, en konstgjord sjö, en spaanläggning och några lyx restauranger. Ön som hade byggnader som knappt syntes i vegetationen omvandlas nu till en plats där fyrkantiga cementklossar står ut mot exponerade klippor. Enligt utsagor skall detta sedan täckas med träd och buskar, det återstår att se. 

Just nu är det en arbetsplats där de arbetare, runt 400 enligt uppgift, som kommer iland för att jobba får sina mobiler och kameror konfiskerade så ingen kan fotografera vad som pågår. Onassis lät importera och plantera över 200 olika träd och buskarter på den kala ön som nu har en tät skog med ängar. Delar av denna skog jämnas nu med marken. När vi passerar ön ser vi att mycket av den skönhet som ön representerade har omvandlats till öppna oreparerbara sår i naturen. Berg har skrapats rena och stenarna malts sönder till sand för cement som används för byggen av fyrkantiga celler. En diskret strand paviljong har blivit en stor byggnad och överallt finns stora skyltar med text på engelska och grekiska om att allt är förbjudet (landstigning, ankring, att vara för nära ön). 

Vi pratade med en grekisk dam i Nidri som ondgjorde sig över vad som händer med ön. Hennes farfar hade arbetat på ön åt Onassis och hon hade bara gott och säga om vad han gjorde med ön och hur han var som arbetsgivare. Det gjorde ont i henne hjärta att se vad som händer med Skorpios.

Share Button
Views: 799

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

2 svar på ”En ö i förvandling

  • Hej! Vi har haft vår segelbåt i Nidri (Marias varv i Vliho) under åren 1991 – 1999). Ett par som vi kände jobbade på Scorpios och vi fick ofta ligga i den lilla hamnen och åka runt på ön, besöka de husen som fanns där. Tråkigt att läsa hur det är nu. Hoppas ändå att lilla kapelet där familjen Onasis är begravna fick stå orört kvar.

    Svar
    • Ja, det får vi verkligen hoppas, men en sorglig utveckling är det.

      Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »