Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

Charterbesättning

Iorana.båtundergennaker
Med ett mesanstagsegel satt seglar Swan 57:an Iaorana tillsammans med en annan Swan i Västindien.

Efter skrinlagda planer att åka hem efter Atlantseglingen 1979 så började jag söka jobb bland båtar i Västindien och fick till slut napp på en amerikansk båt som skulle till Grekland tur och retur. Det blev starten på en sjuårsperiod som professionell besättning på privata- och charterbåtar. Efter Greklandsturen följde en leveranssegling på en Swan 65:a till San Fransisco från Västindien och efter att ha rest tillbaks på diverse sätt (lifta, greyhoundbuss, leveransbil och flyg) över den amerikanska kontinenten var det dags att söka båtjobb i Florida igen. Jag och en seglarkompis hade köpt en Volkswagenbuss som vi bodde i och jag gjorde dagsarbete på en 92 fots segelbåt på väg till Västindien, som jag också fick göra leveransen på. Väl nere i Antigua så fortsatte jobbsökande och snart hade jag foten inne i branschen igen. Sex år senare landade jag i Sverige igen för att etablera mig med en lantliv. Jag var tillbaka då och då på somrarna för kortare semestrar för att träffa släkt och vänner.

Antigua.CurtainBluff
Antigua är ett av de viktigaste centrum för charterbåtar i Västindien. Utsikten från Shirley Hights där det är jump-up varje söndagseftermiddag med grillade kycklingar och steelband är obligatoriskt. Utsikten över English Harbour och Falmouth är spektakulär. Numera ligger här flera mariner än på 1980-talet.

Jag försökte också sluta en gång och började söka arbete efter sommaren men ett telefonsamtal från en Swan 57:a som låg i Chesapeake Bay gjorde att planerna ändrades och jag var åter fast i seglarvärlden. Det blev mest seglingar mellan Västindien och New England (mest amerikanska ägare) där en höjdpunkt var närvaron vid Americas Cup 1983 i Newport där Australia II vann efter över 100 år av försök från olika seglarnationer. Jag var även ombord Swan 57:an Iaorana i Long Island Sound när orkanen Gloria passerade rakt över oss. Hur denna del av äventyret är beskrivet i min kommande bok om mitt seglarliv kan du läsa här. Men även till Medelhavet och tillbaks. En avstickare till Honduras och Belize förgyllde tillvaron liksom en segling upp till Nova Scotia och tillbaks till New York. En vintersäsong i Colorado med skidåkning istället för segling hann jag också med. Förutom en del leveranser och korta perioder så var det två Swan 57:or som blev min arbetsplats, slupen Gone with the wind and och sketchen Iaorana. Den senare först som deckhand men under tre år sedan som som skeppare. Men 1986 gjorde bristen på ett ”normalt” socialt umgänge att jag valde att avsluta min ”karriär” och flytta tillbaks till Sverige där jag startade en landbaserad karriär med “riktiga” jobb.

Läs om hur orkanen Gloria slog till ombord på Iaorana

Iorana.Martiniquestrand
En palm, en strand och en segelbåt är en Västindisk dröm. Här ligger Swan 57:an Iaorana i en vik på Martinique.
Views: 10
Share Button

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »