Avseglare
En del som ger sig av på en långfärdssegling drar iväg och ser vad som händer medan andra vill förbereda sig minutiöst. Det är mycket att tänka på innan avsegling och att kunna ta del av erfarenheter från de som redan varit iväg kan vara ovärderlig hjälp. Hos Oceanseglingsklubben bildas varje år en avseglargrupp av de som tänker göra slag i saken och börja sin segling bortom horisonten. En grupp som vill utbyta erfarenheter med varandra, en grupp som vi tillhör i år.
Oceanseglingsklubben (OSK) är förening som är baserad i Stockholm vars medlemmar har långfärdsseglat, förbereder sig för långfärdssegling, eller drömmer om långfärdssegling, eller egentligen alla som är intresserade av segling som livsstil. OSK är en utmärkt förening för de som förbereder sig för ett liv ombord en segelbåt med oceanerna som hemmavatten, men det passar också för de som lockas av en kanalfärd i Europa. OSK har en hemsida med mycket nyttigt innehåll där man kan annonsera, ställa frågor eller dela med sig erfarenheter till andra. Där kan man också följa medlemmarnas seglingar på kartor eller via länkar till deras hemsidor. De har också en matnyttig medlemstidning, Oceanseglaren, där man har nyheter, teman och där medlemmar rapporterar om sina seglingar. Man har föredrag, pub-aftnar, kurser om olika aspekter av långfärdssegling, allt från tidvattensberäkningar, motorkunskap och sjukvård ombord. Och så har de en avseglargrupp där de som planerar avsegling träffas under en handfull kvällar och pratar om ämnen som gruppen själv bestämt. De som har mest erfarenhet i området brukar leda mötena men alla bidrar med sin kunskap och erfarenhet.
Det finns fler organisationer med liknande syfte. Medelhavsseglarna är en avdelning inom Svenska Kryssarklubben och som namnet visar så ligger deras fokus på segling till (Atlantvägen eller kanalerna) och i Medelhavet. De har avdelningar i Sveriges fyra väderstreck, nord, syd, ost (med Stockholm som bas) och väst (med Göteborg som bas), som har egna arrangemang med föreläsningar och träffar . De har en Kasta loss föreläsning som förbereder de som vill iväg och har haft kurser ombord på segelbåtar i Medelhavet. De har också en hemsida med mycket information med senaste nyheterna om vad som händer med hamnar, regler, myndigheter och annat i länderna kring Medelhavet. Man har också en riktigt snygg och innehållsrik medlemstidning, Odyssé.
Jorden-Runt-Seglar-Klubben (JRSK) är OSK:s motsvarighet på västkusten. Liksom OSK och Medelhavsseglarna är det en förening för medlemmar som är intresserade av segling bortom horisonten.JRSK arbetar för att medlemmarna skall utbyta erfarenheter, få större kunskaper om långsegling och ta steget att kasta loss. Detta sker genom erfarenhetsutbyten, debatter, information och utbildning. Man har en klubbtidningen, Varvet, som kommer ut en gång i kvartalet och man arrangerar eskadersegling.På hemsidan finns tips och råd om långsegling, vad man bör tänka på och vad det kan innebära att ge sig iväg på en längre seglats.
Alla tre organisationerna är ideella föreningar med medlemsavgifter, och jag vet flera som är medlemmar i alla tre eller ett par av dem. De ger en utmärkt möjlighet att träffa andra som går i samma tankar eller som redan gjort det man tänker på och kan då dela med sig av erfarenheterna. Jag och Lucina är med i OSK och Medelhavsseglarna och är mycket nöjda med de möjligheterna medlemskapen ger, JRSK har jag ingen erfarenhet av.
Det finns mycket mer information att ta del av. Internet har inneburit att tillgängligheten på information som är nyttig för långfärdsseglare finns i överflöd, snarare är utmaningen att hitta just det som känns mest relevant för en själv. På min hemsida har jag samlat länkar som kan vara nyttiga för de som vill segla bortom horisonten inom olika kategorier. Där finns länkar till över 300 båtbloggar, närmare 200 nautiska hemsidor, tillbehör och båttidningar, jobbsidor, vädersidor och båttransportföretag samt en litteraturlista.
I kommande inlägg tänkte jag berätta lite mer av vad vi lärt oss på avseglarkursen där vi hittills behandlat kommunikation ombord, risker ombord och hamnar på Atlantkusten. Vi ser fram emot de kommande mötena med relationer ombord (en kväll som Lucina och jag håller i), energiförsörjning, mathållning och väder.