Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

Allmänt

Allt för sjön för långfärdsseglare

Äntligen båtmässa igen efter uppehållet under pandemin. Som vanligt innehåller den mycket matnyttigt, även för långfärdsseglare. Speciellt Fredagen den 17:e mars så är det många föredrag på Marina scenen som handlar just om att segla bortom horisonten, jag finns också med på ett hörn där. Så välkomna ombord på mässan “Allt för sjön”.

Det var lite snopet då senaste “Allt för sjön” gick av stapeln fick den stänga efter mindre än halva veckan efter nya direktiv från Folkhälsomyndigheten. Men nu är den åter igång och denna gång med ett lite annorlunda format då den är öppen två långhelger istället för en dryg vecka, från torsdagen den 9:e mars till söndag 12:e ars samt torsdagen den 16:e till söndagen den 19:e. Parallellt med båtmässan så arrangeras den första helgen också Antikmässan och Sportfiskemässan den anda helgen. Öppettiderna varierar lite beroende på dag så gå in på hemsidan för mer information. 

Äntligen båtmässa igen efter uppehållet under pandemin. Som vanligt innehåller den mycket matnyttigt, även för långfärdsseglare. Speciellt Fredagen den 17:e mars så är det många föredrag på Marina scenen som handlar just om att segla bortom horisonten, jag finns också med på ett hörn där. Så välkomna ombord på mässan “Allt för sjön”.

Föredrag

Som vanligt är “Allt för sjön” en bra möjlighet för seglare att både komplettera utrustning, få nya idéer, träffa båtintresserad, etablera nya kontakter, lyssna på föredrag och kanske köpa drömbåten. Och visst finns det godis för de som är mer intresserade av långfärdssegling. Boka gärna fredagen den 17:e mars för mässbesök, den dagen kommer hela dagen innehålla föredrag på Marina scenen i A-hallen (A06:30) som är intressanta för de som vill segla bortom horisonten. Men även lördagen den 18:e mars finns det några föredrag som kan intressera långfärdsseglare på Marina scenen.

Fredagen den 17:e mars

Från drömjobb till att förverkliga sin dröm (11:00 – 12:00) Johan Bernekorn
Om att arbete på bland annat National Geographics fartyg som besökt bl a Antarktis, Svalbard, och Grönland.

Havsorkesterns haverier (12:00 – 12:45) Niklas Krantz
Om allt som kan gå sönder på en segelbåt och sånt som är bra att ha efter erfarenheterna från fem års segling jorden runt med Hafsorkestern, en Bavaria 30 C, med fokus på allt fix och trix.

Den sista idioten är inte född än (12:45 – 13:30) Tomas Veber
Om en resa genom Europas kanaler till Medelhavet med en 17 fots hard top motorbåt.

Seglingar i olika vatten på vår jord (13:30 – 14:15) Linda Lindenau
Om sin segling jorden runt i en 47 fots Oceanis med betalande deltagare, mestadels kvinnor.

Kom iväg och lev din dröm – tips från en som gör det  (14:15 – 15:15) Magnus Linden
Om erfarenheterna av hur man kan komma iväg och leva sin dröm. Vad kostar det att ha havet som vardagsrum och båten som bostad, hur kan man minska sina kostnader och vad innebär livsstilen? 

Sven Yrvind gästar “Allt för sjön” (15:30 – 17:00)
Sven kommer dela med sig av seglingskunnande, problemlösande och annat stort och smått.

Lördagen den 18:e mars

Utmaningen – En omöjlig segling från Mallorca till Skanör (12:45 – 13:30) Vebers 
I en tid präglad av pandemi tvingas Vebers att ta sig till Spanien för att segla hem sin nyinköpta båt och hur familjen lyckas kombinera ekorrhjulet av arbete, barn och hus med långsegling.

Livets båtäventyr! – ”The Great Loop” (§13:30 – 14:30 Ödmarks 
Om att med motorbåt gå “The Great Loop”, ett system av vattenvägar genom USA:s östra delar och Kanada. 

Tips för en lyckad båttur (14:30 – 15:00) Transportstyrlesen
Transportstyrelsen ger konkreta tips för ett härligt och säkert båtliv.

Smått och gott

Men det händer saker i andra montrar också. Oceanseglingsklubben (OSK) har en monter (AG:31) där man kan bli medlem till mässpris och därmed få ta del av de föreläsningar, kurser och information för långfärdsseglare som organisationen erbjuder. Dessutom har man tidningen ”Oceanseglaren” med många artiklar om olika aspekter på långfärdssegling som ingår i medlemskapet. Det finns en enorm kunskapsbank inom organisationen med alla som varit ute och seglat bortom horisonten och kommit tillbaka och som delar med sig av sina erfarenheter.

På liknande sätt har Kryssarklubben (A06:22) en underavdelning som heter Medelhavsseglarna där många varit till Medelhavet och delar med sig av erfarenheterna med föredrag eller i den informativa medlemstidningen Odyssé. De och Kryssarklubben har också mässerbjudande för medlemskap.

Men det finns mycket annan information samlat på mässan som är nyttigt för de om funderar på att segla bortom horisonten. Många charterbolag kan svara på frågor om hur det är att segla i olika områden i världen, och att chartra en båt kan vara ett bra sätt att testa om seglarlivet är något man vill fortsätta drömma om. 

Många organisationer med nautiska utbildning har också montrar på mässan där man kan jämföra upplägg och priser på olika kurser, både för yrkesbesättning och fritidsskeppare, som är nyttiga, och ibland nödvändiga, för att segla bortom horisonten.

Och om man vill jämföra villkor och kostnader för försäkringar eller priser på båtprylar, eller bara hålla sig uppdaterad på det senaste utvecklingen när det gäller marin utrusning, så är båtmässan den rätta platsen. Det kan vara funderingar om ett nytt segel, om riggen behöver uppgraderas eller ny elektronik eller kommunikationsutrustning. Båtmässan är en inspirationskälla att skaffa sig kunskap och information som underlättar när man vill segla bortom horisonten.

Jag kommer sälja min bok “Bortom horisonten” till rabatterat pris på mitt föredrag den 17:e mars, annars finns den att köpa i montern hos Brixham Books (AG11) eller som bonus om man blir medlem i Oceanseglingsklubben. Boken är full med råd och tips illustrerade med anekdoter om hur det är att segla bortom horisonten. Boken är på 224 sidor och är rikt illustrerad. För att se mer av innehållet, klicka här. 

Share Button
Views: 49

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »