Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

AllmäntBåtjobbBöckerNostalgiSeglingsfunderingarSeglingsområden

E-böcker att läsa

Nu har jag publicerat fyra E-böcker/artiklar vars innehåll jag bjuder på för intresserade läsare. Efter att ha scannat över 20 000 diabilder från mitt seglarliv och andra resor så började minnena dyka upp och behovet av att dokumentera lite av upplevelserna. Även om jag gör det mer för att “knyta ihop säcken” och för att jag själv tycker det är kul att se tillbaka på den delen av mitt liv så kan innehållet intressera flera, både de som var med på den tiden och andra. Så jag håller på att skriva de olika delarna av mitt seglarliv som E-böcker och de blir tillgängliga allteftersom jag blir klar med de olika delarna beroende på tid och lust. Det kan bli lite annan information också som jag också lägger upp i form av E-böcker, som när ett inlägg blir för långt.

Ett par e-böcker/artiklar är redan publicerad och meningen var att den skulle kunna köpas genom projektet “Bättre båt” i form av PDF-filer som är anpassade att läsas både på dator, padda och mobil. Men det har blivit fördröjningar med projektet och då jag inte skrivit och publicerat böckerna primärt för att tjäna pengar utan mer för min egen skull så kommer jag göra PDF-filerna tillgängliga för läsning av de som är intresserade. Filerna är för stora för att lägga upp på hemsidan så de som är intresserade får klicka på länken som finns för de olika E-böckerna som går till min Dropbox där PDF-filerna ligger. De största filerna finns i två versioner, en full och en med lågupplösta bilder så man kan förhoppningsvis läsa dem även om man inte har så bra internet. Om någon vill ha själva filerna att ladda ner får ni gärna kontakta mig. Man behöver inte ha en egen Dropbox app utan kan gå in på länken via internet och det kostar inget. Sen om någon skulle vilja bidra så går det bra att Swisha mig med valfri summa på 070-6815161. Och naturligtvis går det utmärkt att beställa min inbundna bok “Bortom horisonten” med över 200 sidor av råd och tips för seglare i allmänhet och långseglare i synnerhet.

Fyra E-böcker/artiklar tillgängliga

E-boken “Ombord del 1: Ungdomsåren”

Min passion för segling, eller snarare den livsstil som båtar och segling gör möjligt började i Stockholms skärgård som tonåring med olika träbåtar. E-boken sträcker sig från början av 60-talet till 1979 och börjar med ekorna på landet och via en gisten koster, en Jog-kryssare och en Skärgårds 55:a sluta med en Fife-designad R-10:a från 1904, en båt vi hittade på annons i Norge och insåg behövde en ny undervattenskropp men köpte ändå och vars hemsegling blev en av mina livs största äventyr vilket inkluderade läckande båt, grundstötningar, livräddning, en okynnig gammal Volvo Penta utombordare och stress att hinna genom Göta kanal innan den stängde för säsongen. Efter en renovering av R-10:an fick vi några somrar med segling innan båten såldes vidare och jag fick möjlighet att segla över Atlanten, men där börjar “Ombord del 2: Över Atlanten”. Ungdomsåren är ett tidsdokument från tiden innan GPS och digitala sjökort där gemenskapen med stolta träbåtsfixare på varven var viktigare än charterresor. Det är en skildring av båtar, båtlivet och seglingar längs vår kust men den speglar även ett ett Sverige på 60 och 70-talen under en tonårings uppväxt på 149 sidor som är illustrerade med över 150 bilder.
Länken till Ombord del 1: Ungdomstiden:

E-boken “Ombord Del 2, Över Atlanten”

Över Atlanten startar där Del 1 slutade, i november 1979. Då sålde vi R-10:an från 1904, Unda, och jag fick en möjlighet att segla över Atlanten med en Baltic 39:a. Den slutar två år senare, i november 1981, när jag hittat en 90-fotare att lifta med från Florida till Västindien för att där åter leta efter arbeten ombord på segelbåtar. Däremellan seglade jag med en CT 54:a från Västindien till Grekland tur och retur varefter jag hittade en Swan 65:a för en leveranssegling från Västindien till San Francisco via Panamakanalen. 

Minnena har levt kvar genom en kombination av alla mina bilder, dagböcker och artiklar jag skrivit för båttidningar. Det har varit känslosamt, både smärtsamt och njutbart, att återuppleva mycket av det som hänt och som jag hoppas det kan ge en meningsfull läsning. Det är inte bara minnen utan också ett tidsdokument på 460 sidor med över 220 bilder från upplevelserna. Viktigt är dock att veta att det är mina subjektiva minnen och ingen absolut sanning även om jag försökt beskriva det som jag kommer ihåg det.
Länken till Ombord del 2: Över Atlanten:

E-boken “Västindien på 80-talet”

För över 35 år sedan skrev jag en artikel i form av en guide för segling i Västindien för Vi Båtägare. Där sammanfattade jag mina erfarenheter efter att ha seglat i den Små Antillerna under sju säsonger från 1979 till 1986, både när det gällde allmänna tips och råd och en beskrivning av de olika öarna. Jag hittade artikeln i min dator häromdagen och läste igenom den. Mycket har hänt sen dess och stora förändringar har jag kunnat se vid återbesök på senare tid, men mycket är detsamma eller åtminstone mycket likt. Det är framför allt antalet båtar, marinor och turistanläggningar som ökat, men orkaner har också skapat förändringar. Men många av de tips och råd som skrevs då har relevans idag också.

Dessutom kändes texten som ett tidsdokument och de som seglade i Västindien på den tiden kommer nog känna igen sig, och de som är där nu kan jämföra för att se de förändringar som skett, speciellt eftersom det finns många bilder i inlägget från den tiden. Bilderna, utom de från Google Maps, är tagna av mig mellan 1979 och 1986 där annat inte sägs. Det var en ovanligt omfattande artikel när den publicerades så den är lång och jag har valt att inte redigera eller uppdatera den med information om hur det ser ut idag utan den publiceras i sitt originalskick. Bildtexterna är skrivna i nutid så de kan ha kommentarer om vad som förändrats och länkarna är tillagda nu och går till aktuella sidor. Artikeln reflekterar inte bara en tidsålder för 40 år sedan utan också min egen ålder, mellan 26 och 33 år, och det har för mig varit spännande att läsa texten och minnas hur det var och se min egen utveckling till idag. Boken är på 238 sidor med många bilder.
Länken till Västindien på 80-talet:

E-artikel om att jobba på segelbåt: “Lyxliv med slitgöra”

Att arbeta i tropiskt klimat med en värmande sol, azurblått vatten i kortbyxor med uppgiften att segla runt halva jorden på lyxiga segelbåtar låter som ett drömjobb. Det är det för många, men det är ingen drömtillvaro då det ofta är mycket slit. Jag har gjort det i omgångar med mer än 100 000 sjömil på ett 40-tal båtar och ger i artikeln en inblick i vad man gör som professionell besättning på charter- och privatbåtar, vad man skall tänka på när man söker jobb och hur man bäst hittar drömjobbet. En E-artikel på runt 30 sidor. 
Länken till att jobba på båt: Lyxjobb med slitgöra

Views: 21
Share Button

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

2 svar på ”E-böcker att läsa

 • Järnlunden! Typiskt, där lärde jag mig köra med aktersnurra, Mercury 3.9, 1975.

  Svar
  • Kul, då körde vi omkring på samma sjö. Var utgick du ifrån?
   Magnus

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »