Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

AllmäntBöckerNostalgiSverige

Ny E-bok om min ungdoms båtliv

Köp E-boken Ombord del 1: Ungdomsåren om mina seglingar med traditionella träbåtar i Stockholm skärgård där en Skärgårds 55:a och en R:10 från 1904 ingår. Mitt båtliv startade med träbåtar i Stockholms skärgård även om läckande ekor i en insjö var premiären på sjön. Nu har den perioden, från början av 60-talet till 1979, när min första Atlantsegling gick av stapeln, blivit en e-bok med fokus på alla vackra träbåtar jag var delägare i och seglade i skärgården.

Efter upplevelserna i skärgården blev segling runt i världen mitt yrke innan jag nu landat ombord på vår båt Sarita där vi bor, för närvarande i Grekland. Min dagbok har varit mina över 20 000 diabilder som jag nu har digitaliserat och till och från har jag skrivit ner mina upplevelser ombord på olika båtar. Det har aldrig riktigt landat i att publicera något i bokform även om delar har blivit artiklar för båttidningar.

Den läckande kostern Arken där allt blev blött både underifrån och ovanifrån

När Micke Westin startade projektet Bättre båt med e-böcker och e-artiklar om segling och båtliv (finns också på Facebook) blev det lite lättare och jag bestämde mig att försöka göra något konkret. Så med en mall från Micke har nu den första delen av mina minnen från haven, som har samlingsnamnet “Ombord”, blivit klar och publicerad som e-bok i pdf-format.

Skärgårds 55:an Carina framför Skeppsholmen på 70-talet

Första delen handlar om ungdomsåren och kärleken till de vackra träbåtarna jag hade förmånen att vara delägare till och segla, alltifrån en gisten koster, via en Jog-kryssare och en Skärgårds 55:a till den verkliga kärleken, en R-10 från 1904 ritad av Fife och byggd av Jensen of Asker. En båt vi hittade på annons i Norge och insåg behövde en ny undervattenskropp men köpte ändå och vars hemsegling blev en av mina livs största äventyr vilket inkluderade läckande båt, grundstötningar, livräddning, en okynnig gammal Volvo Penta utombordare och stress att hinna genom Göta kanal innan den stängde för säsongen. Delen slutar där nästa del kommer att ta vid, när möjligheten att segla över Atlanten startade ett liv som gast och skeppare på charterbåtar. 

R:10:an Unda utan kölplanka och stora delar av bordläggningen under vattenlinjen

Ombord, del 1: Ungdomsåren” är ett tidsdokument från tiden innan GPS och digitala sjökort där gemenskapen med stolta träbåtsfixare på varven var viktigare än charterresor. Det är en skildring av båtar, båtlivet och seglingar längs vår kust men den speglar även ett ett Sverige på 60 och 70-talen under en tonårings uppväxt. Bokens 149 sidor är rikt illustrerade med över 120 bilder och kostar bafa 49:- att ladda ner i pdf-format som går att läsa på olika plattformar. Du kan läsa ett kort utdrag av boken om början på vår hemsegling av R-10:an Unda från Norge på min hemsida under rubriken Om mig

Ombord del 1: Ungdomsåren. Klicka på omslagsbilden till boken ovan för att komma till “Bättre båt” där e-boken kan köpas.

För att läsa om en svunnen tid och om min ungdoms flytande kärleksaffärer kan du gå till “Bättre båt“, där finns också min långa e-artikel om hur det är att jobba på charterbåtar och hur man lyckas med att försörja sig på segling i exotiska farvatten, “Lyxjobb med slitgöra“.

Kommentarer från läsare har redan kommit in och jag vill gärna dela med mig av vad Peter skrev:

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️  Vad jag låg o småskrattade till berättelsen om slussningen med den nyinköpta Askeladden som Magnus och hans pappa gjorde en sommar på 60-talet! Den historien och alla andra från en nu svunnen tid gjorde att jag sträckläste den igår kväll/natt med många skratt o stor igenkänningsfaktor. ”Magnus minnen” får mina varmaste rekommendationer i klassen Underhållande nautica.

R-10:an Unda vid Käringboskäret i Stockholms norra skärgård.
Views: 7
Share Button

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »