Allt för sjön godis
Ett bra vårtecken är båtmässan i Stockholm, Allt för sjön. Förutom alla båtar (mest motorbåtar på vårmässorna) och tillbehör så erbjuds en hel del föredrag, både utan kostnad i kortform och i för betalande åhörare i seminarium. I år en hel del föredrag med nyttigt innehåll för långfärdsseglare, alltifrån korta presentationer om hur man får upp personer som ramlat överbord och upplevelser från att segla i Skottland till seminarium som ”Segla längre” för långfärdsseglare och ”Välj vinden” för att inspirera ungdomar till segling. För de som har missat mina föredrag finns det möjlighet på mässan.
Den mest namnkunniga som föreläser är Laura Dekker, holländskan som var den yngsta att segla ensam runt jorden. Hon var på mässan förra året och föreläste och är nu tillbaks med en intervju den första lördagen, den 4:e mars mellan 11.30 och 12.00 på Seglarforum, den publika scenen i A-hallen 03:35 på mässan. Men huvudnumret är en föreläsning på seminariet “Välj vinden” som Svenska Kryssarklubben arrangerar för att inspirera ungdomar till segling.
”Välj vinden” går av stapeln på lördagen den 4:e mars mellan 13.00 15.30 i konferenssal K11. Där kan man, förutom att lyssna på Laura Dekker, inspireras av fyra andra unga som delar med sig av sina seglingsäventyr. Karolina seglade på långskeppet draken som seglade över Atlanten i vikingarnas fotspår, Gabbi seglar segelfartyg, Johannes och Filip kappseglar Finnjolle och Laser. Seminariet innehåller även en workshop med temat ”Förverkliga din dröm” mellan 16.00 och 17.30 där föredragshållarna är med för att bolla idéer med deltagarna.
Det andra seminariet som Kryssarklubben anordnar, ”Segla längre”, är planerad för den sista lördagen på mässan, den 11:e mars mellan 13-16. inspiration för de som går i tankarna om att segla bortom horisonten. Förutom jag själv som inleder med att prata om vad man kan förvänta sig när man seglar bortom horisonten, så kommer båtjournalisten Micke Westin prata om att komma iväg på temat go simple, go small, go now, meterologen Anders Ljungkvist talar om långseglarvädret och Katinka och Odd om sin segling från Svarteskär till Svarta havet. Efter seminariet blir det boksignering.
Även KSSS (Kungliga Svenska Segelsällskapet) har ett seminarium som belyser det som är viktigt inom svensk segling 2017. Seminariet sker i konferenssal K1 torsdagen den 9:e mars med start klcokan 15.30. Även här finns inslag av segling bortom horisonten i form av Stefan och Cina Linder som berättar om sin familjesegling med två tonårsbarn till Västindien och tillbaks. Det blir även diskussioner om vart utvecklingen av båtar är på väg, svängkölar och flerskrov. En hel del fokus på kappsegling blir det också med OS i Rio, Americas Cup och Gotland Runt.
På scenen Seglarforum i A-hallen pågår aktiviteter hela veckan där samma föredrag kan dyka upp vid flera tillfällen, så tiderna är bra att kontrollera själv på Allt för sjöns programsida. Jag vill bara uppmärksamma några av föredragen. Birgitta Silfverhielm har två olika teman, Man över bord (hur man får upp någon ur vattnet) och Förbered din långsegling. Marcus Krell talar om hur han seglade till Västindien i en Vega och hur han förbereder en ny segling. Men att längre segling inte behöver vara över oceaner visar Janne Malmström som talar om segling till Lofoten och Boyd Holmes som berättar om segling i Skottland (på engelska). Jag har också en korversion av mitt föredrag “Bortom horisonten” vid tre tillfällen.
Men det finns föredrag om kanalfärder i Holland och Frankrike, väder och internet, seglingar i den Grekiska övärlden och Medelhavet, hur man förhindrar olyckor till sjöss, hur man är en bra skeppare, hur man kan manövrera en båt utan att den mänskliga autopiloten ställer till det, hur man undviker negativa tankar ombord och Viking Explorers som är ett alternativ till ARC:en för Atlantseglingen.
Ett extra intressant föredrag är säkert det som konstnären Elisabeth Taylor har lördagen den 4:e mars klockan 11.00-11.30 (enda tidpunkten). Hon berättar om erfarenheterna när hon förlorade sin make under deras segling men fortsatte själv efter att byggt upp kunskap och självförtroende. Så nog innehåller båtmässan mycket mer än bara båtar och prylar. Välkomna ombord!