Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

Blogg: 2016 Candela, segling i Malaysia/ThailandSeglingsområden

På besök i tropikerna, del 8: Tillbaks till Langkawi

P1090555
Sun set beach var den lugna sidan av ön Koh Lipe, på andra sidan rådde kommers.

Koh Lipe är en vacker och charmig ö med två helt olika sidor, soluppgångssidan och solnedgångssidan. Vi låg ankrade på den senare, vid Sunset beach och där rådde lugnet. Visserligen fanns en del long-tail förtöjda som åkte fram och tillbaks, och det fanns några hotell vid stränderna, men kontrasten till kommersen på andra sidan var slående. Vi trivdes bäst vid vår ankringsplats även om vi besökte andra sidan flera gånger.

P1090594
Sun set beach där vi kunde ta det lugnt med ett gals mango juice på ett av strandhotellen.

Från båten var det enkelt att glida ner i vattnet, dels för att svalka oss men också för att uppleva den färggranna undervattensvärlden. Vi kunde också ta oss till stranden till något av hotellen för att på deras taverna med utsikt över stranden och havet avnjuta ta en milk shake eller ett glas med färskpressad mango juice, det var säsong på mangos. Vi skulle kunna ha stannat länge men efter några dagar var det dags att tänka på återfärden till Langkawi, vi hade lovat ägaren Håkan att ta upp båten innan vår hemfärd, och det krävde lite jobb.

P1090568
Ett lass med turister kommer in med en long-tail från pontonen där färjan lastat av dem.
P1090572
En kö för inklarering och en för utklarering.

Men först måste klarera ut från Koh Lipe, så det var dags för en promenad över till andra sidan igen. Naturligtvis kom vi precis när en av färjorna från Langkawi lämnat av en grupp med turister, de flesta verkade vara från Malaysia även om det syntes några blonda huvuden här och var. Så vi fick snällt sitta ner och vänta tills proceduren var över, och det gick förvånansvärt snabbt, man hade trimmat in processen och någon hamnkapten eller tull behövde inte involveras.

P1090583
Stranden på andra sidan var det mer aktiviteter med många long-tails och strandbarer.

Men vi hade ingen brist på underhållning i väntan på att klarera ut, vi kunde se long-tails komma och gå och med stor skicklighet i manövreringen lasta av turister och varor. Men också engelska turister som första dagen (om man utgår från deras färg på skinnet) på semester försökte sova av sig baksmällan i den gassande solen på stranden. Och bara den halvtimme vi väntade så skiftade färgen från vitt till rött.

P1090564
Walking street skulle vara fri från mopeder för att göra det behagligt för promenader.
P1090563
En av de mobila försäljarna av frukt.
P1090578
Stranden var både badplats och landningsplats för long-tails.

Vi hann med en promenad på Walking street, en gågata från stranden kantad av barer, affärer, hotell, och massageservice. Vi handlade en sarong och belönade oss med en glass och ett glas mangojuice innan vi begav oss tillbaks till den lugna sidan av ön. Vi gick en promenad längs stranden innan vi åkte ut till båten och tog en sista snorkeltur och såg på solnedgången från fördäck innan vi kröp till kojs inför färden till Langkawi följande morgon.

P1090612
Stranden på sunset beach. Till vänster syns ett hotell om låg lite diskret vid sidan.
P1090608
Det gällde att dra upp jollen långt om man anlände vid lågvatten.

Det var inte så långt så vi anlände till platsen vi klarerade ut ifrån, och denna gång var tullen på plats så inklarering gick snabbt. Vi övernattade på ankringsplatsen för att nästa dag bege oss till den stora bukten där vi ankrade för att förbereda båten för att tas upp på land för säsongen. Vi skulle till B&V Marina, ett varv som låg på västsidan av bukten, bara några sjömil bort. Vi hade beställt tid för upptagning den 10 april tidigare, men hade haft problem att få kontakt med varvet. Men upp kom vi, men det blir mer om det i nästa inläg.

P1090679
Solnedgången sista kvällen i Koh Lipe.
P1090606
Det lite vitsiga namnet på vårt favorithotell på sunset beach.
Views: 3
Share Button

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »