AnkarplatserBlogg: 2015 Sarita, från Turkiet till Joniska havetBlogg: Seglingar med SaritaGreklandSaritaSeglingsområden

Saroniska bukten

Tampen2Med några som stannade kvar från gamla besättningen och lite nytillskott lämnade vi Kykladerna och seglade in i Saroniska bukten, in mot Korinth-kanalen som skall passeras kommande helg på väg mot Joniska havet. Kykladerna gav oss lite Meltemi som avsked på ankarplasen i Sounion, men sen har det vara lugna vindar med bad från tampen efter Sarita och besök av delfiner.

Sounion
Sounions Poseidon tempel i kvällsljus.

Vi hade redan provianterat båten i Lavrio på lördagen (stora mataffärer stängda på söndagar i Grekland) så vi kunde lämna Olympic Marina direkt efter vår nya besättning ankom och spenderade natten till måndagen vid Poseidons tempel i Sounion. Vi satte upp ankarseglet för att lugna Saritas rörelser och vinden skapar en ström på någon knop så vi hängde en tamp med fendert bakom båten som säkerhet för badare.

Latsegling
Slösegling i halvvind från Sounion till Poros.

Vinden lugnade sig framåt natten så måndagens segling i halvvind blev härlig mot andra sidan bukten och ön Porus. Vinden blev till slut för svag för att segla så vi motorseglade sista biten och straxt innan vi kom in i den skyddade viken vid Porus så slängde vi i två tampar med öglor i efter båten och saktade ner på varvtalet så alla kunde hoppa i och hänga i tampen (utom den som styrde förstås).

Tampen
När det är lugnt väder är det populärt att bada genom att hänga i en tamp efter båten.

Vi valde att inte gå in till Porus stad som är en ganska stor och klättrar på bergssluttningen och där har även Greklands Marin sin utbildning (Naval Academy). Vi la oss i en av vikarna på sydsidan av ön och hade vår första middag ombord på länge. Greksallad naturligtvis efter den obligatoriska Poseidon Splash efter ankaret var satt.

På morgonen gick vi dock in till staden för att fylla på vatten och köpa lit frukt och is samt gå runt i staden ett par timmar. Jag passade också på att fylla diesel från en tankbil, tyvärr ser det ut på mitt förfilter som den inte var riktig ren diesel.

Perdika
Perdika är en liten med trevlig fiskehamn på södra Egina där vattnet är rent och det finns badplatser och tavernor.

Dagen efter blev det motor till ön Egina där vi la till mot kaj i den charmiga lilla fiskebyn Perdika. Den är trång med då det var vindstilla var tilläggningen inget problem. Tavernan innanför bryggan försåg oss med el för att ladda batterier mot att vi åt där, bland annat en grillad Dorado som smakade läckert.

Delfiner
Så kom då äntligen delfiner och hälsade på.

Därifrån var det osäkert om vinden skulle fylla i tillräckligt för att segla, det så bra ut till en början, men den dog sakta och motorn fick köra oss de 15 sjömilen till fastlandet och bukten med staden Palaia Ediphavros. Efter omröstning bestämde vi att ankra på svaj utanför stränderna i bukten och ta jollen till staden istället för att gå med häcken mot kaj. På vägen badade vi tamp släpande i vattnet igen och det blev också två besök av delfiner, förmodligen samma flock. De såg ut att vara väldigt målinriktade på något, förmodligen att äta, för ingen ville leka med att surfa på bogvågen mer än några sekunder. Men det är alltid lika upplyftande med besök från dessa underbara djur.

Epidavros
För ankar i Epidaphros med kyrkan med klocktornet i bakgrunden (börjar slå första gången vid sju).

Vi börjar nu närma oss tidpunkten för när vi byter hav i Grekland och går igenom Korinthkanalen, men mer om detta senare.

Se också en film med delfinerna som en i besättningen tog.

Lavrio-Kofo
Vår väg i Saroniska bukten
Share Button
Views: 32

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

Ett svar på ”Saroniska bukten

  • Tack Magnus…det är så intressant att följa dej här…kram från mammas kusin kerstin i örebro

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *