Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

AllmäntBöcker

Segla utan stress

IMG_2949Under sommarens seglingar i Medelhavet ombord Sarita så lyckades jag få tid över till att översätta en seglingshandbok för Nautiska Förlaget. Nu har den kommit ut under namnet Segla utan stress och handlar om hur man kan manövrera båten med en liten besättning på ett smart och enkelt sätt.

Boken beskriver en rad smarta, effektiva och väl beprövade lösningar för en mängd situationer och nödvändiga manövrar vid förtöjning vid boj och tilläggning och losskastning vid flera typer av bryggor under olika vind och strömförhållanden. Men också hur man agerar vid hårt väder och man-över-bord situationer och allmänt reparbete med knopar för olika tillfällen. Den har tydliga steg för steg beskrivningar med foton och illustrationer och filmer som nås via QR-koder i boken.

Det var lite av en utmaning att översätta boken med titeln Stress-free sailing av Duncan Wells till svenska då den är faktaspäckad och har en hel del uttryck som inte finns på svenska. Dessutom så var det en layout och textutmaning i och med att det engelska originalformatet på boken skulle ändras till svenska mått, vilket gjorde att text och bild måste anpassas till ett mindre format.

Med en bra redaktör och layoutare (och översättare) så tycker jag resultatet överträffat originalet. Vi får se vad båtpressen ger för recensioner. Den går att köpa genom Nautiska Förlaget/Norstedts eller Bokus. Jag kommer också att sälja boken för de som är intresserade.

Bok2
Översättning pågår ombord Sarita
Share Button
Views: 12

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »