Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

AllmäntOkategoriseradeUtrustning

Designa ditt perfekta sjöställ

Vi har blivit testpiloter för ett nytt klädmärke för sjöställ, Quadra 4. Initiativtagaren är Totte Lindahl vars tanke är att att ta fram prisvärda kläder med kvalitet där en viktig del är återkoppling från seglare när det gäller att utforma detaljerna på så bra sätt som möjligt. De första testexemplaren har levererats och vi har fått möjlighet att testa dem för att återkomma med synpunkter på förbättringar. Och vi vill gärna ha hjälp av seglarvänner för att kunna ge kläderna en chans att bli bättre.

En tanke är att det ska finnas speciella modeller för män och kvinnor. Funderingar finns också att ha olika design för långfärdsseglare, kappseglare och skärgårdsseglare då det finns olika behov när det gäller detaljer. Kanske också för olika modeller för höga respektive låga latituder. Jag saknar till exempel min ”Poncho” jacka som jag hade på 1980-talet (visserligen i PVC) och som räckte över mina kortbyxor. Den var perfekt i squalls vid segling i passadvinden där ett helt regnställ blir för varmt.

Kläderna tillverkas i Kina och en återkoppling till Totte är en förhoppning att tillverkningen sker på ett ansvarsfullt sätt. Genom tidigare tillverkningen av kläder inom skidbranschen finns etablerade kontakter med fabriken som kan anpassa modellerna till nytt utförande och i mindre serier. En del är redan bestämt, som själva materialet, du kan läsa om det på en Faceboksida för kläderna. Vissa delar är helt vattentäta (var kan vi vara med och påverka men i stussen och knän i nuläget) medan de övriga delarna tål 10 000 mm vattenpelare. Materialet kommer vara relativt tunt vilket vi tycker är bra, plaggen blir mjuka och smidiga och man kan då välja kläderna efter olika väderförhållanden. Så länge ytterskiktet är vattentätt och andas så kan man anpassa det man har under efter olika förutsättningar året om.

Vi har redan sett en del förbättringspotential i detaljer som vi skall förmedla till Totte, men det finns också detaljer som bådar gott (t ex insydda ”fönster” i huvan så man kan se åt sidorna utan att vrida på kroppen). Men det finns många frågor att besvara för att få det ideala regnstället, och det är här som alla seglarkollegor kan bidra. Ska det vara hängsle- eller midjebyxor (eller båda)? Skall det vara fleece i krage och fickor eller inte (eller löstagbar)? Ska det vara en inbyggd livsele eller inte? Skall det vara neopren i muddarna eller inte? Och så vidare. Är det detaljer som du saknar på dagens seglarställ på marknaden eller detaljer som du har och som du särskilt lärt dig att uppskatta? Med andra ord, hur ser ditt ideala seglarställ ut.

Vi ser fram emot synpunkter från era samlade erfarenheter om vad som fungerat bra och ni trivts i på havet. De flesta har utvecklat en egen idé om vad som är bäst, och här är chansen att påverka utformningen av ett seglarställ från start. Så hör gärna av dig genom att skriva en kommentar här eller på Facebook-inlägget som länkar till denna artikel. Kul att få igång lite debatt om vad som fungerar bäst i vilka förhållanden, som helhet och i detaljer. Kanske kan vi tillsammans utforma en kompromiss som blir så nära det ultimata sjöstället som möjligt, eller flera olika modeller som fungerar för olika förhållanden.

Share Button
Views: 28

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

4 svar på ”Designa ditt perfekta sjöställ

 • Det är väldigt olika krav i varma och kalla vatten. Nordiska märken tenderar att lösa allt i ett. Det blir sällan bra. Ett set för vattentätt. 100 %. Ett för värme att ha under, eller separat. Kanske med neoprenhandskar eller muddar att koppla med kardborr.

  Svar
  • Tack Niklas, ha en skön segling och njut av Söderhavet!

   Svar
 • Jag har bara ägt 2 sjöställ i mitt 23 åriga seglarliv (eh är lite äldre än så dock…) men älskar mina seglarbyxor från MUSTO som är ok i svenska sommarväder…i kustsegling… så jag har en del önskemål relaterat till ovan frågor i Bloggen;
  Ja det ska vara hängsel…är man ex illamående eller vill ha flera underställ eller bara kräla runt på däck mm så är höga byxor bäst…kanske ska man kunna vika ned hängslen men då blir det en säkerhetsrisk att fastna i…
  Sedan så jag fleece i fickor och krage, men löstagbart så det är lätt att torka om blir blött eller inte vill ha. Neopren med slejf är bra i muddarna så att vatten inte forsar in vid arbete utan handskar och vattenkaskader etc. Jag skulle gärna vilja ha “Tjejlucka altnågon lucka att ta av sig nederdel för toabesök utan att behöva ta av sig flytvästen”…sen gärna neopren/slej vid byxben så att vatten inte forsar in om byter segel på däck vid sjögång…alla har ju inte rulle eller så kan man behöva klättra runt därframme ändå. Och materialet ska andas! För även i varma länder kan det regna…mycket…
  Sen möjlighet att stoppa in vaddering i framsida byxknän..typ innifrån så glider det inte ur…då slipper man ha hårt snörda knäskydd…funkar åtminstone om man inte slänger sig hel tiden på däck kan jag tänka mig. Sen vore ju seglarhandskar med inbyggd värmeslinga en dröm…för kalla fingrar som mina…men det är nog lite utopi? Jag skulle oxå önska att kläderna mm ska vara miljövänligt producerade och gärna med cirkulär ekonomi dvs återanvändning av material och tillverkat med förnyelsebara energikällor.
  Tack för att ni finns Lucina och Magnus!
  Det ger oss i regndimman i norr lite energi att drömma..om nästa säsongs segling igen!

  Svar
  • Tack Erika för värdefull input!

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »