Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

AllmäntLänkarOkategoriserade

Gott Nytt År, populära inlägg under året

Det är nu snart två år sedan jag skapade webbplatsen “Bortom horisonten” med syftet att dela med mig av det jag brinner för, långfärdssegling. Det har blivit 80 inlägg sedan dess, blandat med bloggar från sommarens seglingar och reflektioner och tankar om segling. Det är nu dags för tio i topp när det gäller antal besök, och det mest populära inlägget handlade lite överraskande om toaletter ombord.

1. På första plats, och klar vinnare med 723 sidvisningar, ligger ”Toaletter ombord, ett skitbra inlägg” med mina samlade erfarenheter och tankar om ett ämne som påverkar alla ombord men som det talas om väldigt lite om.

2. På andra plats ligger glädjande nog ett inlägg om Astronomisk navigation: ”Lär dig navigera med sextant”, med 515 sidvisningar. Att upprätthåll kunskapen om detta är att föra gamla traditioner vidare och med osäkerheten med att störa ut GPS-systemet har det också en praktisk betydelse. Jag har haft ett par kurser i ämnet och artikeln har säkert hjälp till där. Och jag planerar att ha en kursvecka i år också, helst ombord på Sarita i Grekland. Kontakta mig om du är intresserad.

3. ”Är du rätt person för långfärdssegling” dyker upp som god trea där 491 personer åtminstone haft chansen att testa om de passar för livet till havs genom att besvara ett gäng frågor. Frågorna är inte vetenskapligt säkerställda men jag tror de ger en bra indikation på om man skall ge sig iväg eller inte, om inte annat så väcker de lite tankar om vad man skall tänka på och vad det innebär att segla på världshaven.

4. På fjärde plats med 409 sidvisningar var ”Varvsbesök och föredrag” som handlade om när jag var med på ”Öppet varv” hos Rosättra som gör Linjettbåtarna. Förutom en rundtur på varvet så visade jag bilder och talade om skillnaderna mellan skärgårdssegling och oceansegling. Något jag gärna gör i andra sammanhang också, hör av dig om båtklubben eller företaget vill ha någon som håller föredrag.

5. ”Var ankrar ni när ni seglar på natten?” hade 378 sidvisningar och handlar om lite olika frågor jag och andra seglare fått från chartergäster och landkrabbor som kan te sig lite udda för de som har havet i blodet. Jag surfade runt och samlade ihop mina och andras erfarenheter av detta, och det finns en del både roliga och skrämmande föreställningar om vad vi seglare sysslar med och hur det fungerar.

6. På sjätte plats med 278 sidvisningar ligger en summering av sommaren 2015 i Grekland. En sammanfattnings av erfarenheterna från säsongens seglingar ombord Sarita, som under 2015 seglade från sjösättningen på Rhodos bland Tolvöarna vid Turkiets kust genom Cykladerna och Korintkanalen till de grekiska öarna i Joniska havet för upptagning i Preveza, nära Lefkas. Det finns en film som sammanfattar seglingen också.

7. Alldeles efter som nummer sju dyker den första fakta artikeln upp: ”Ankring bortom horisonten, del 2: Ankaret” med 261 sidvisningar. Den ingår i en serie på sex artiklar om ankring bortom horisonten som bygger på kapitlet om detta i min bok (länkar till hela serien har ni här). Val av ankare verkar vara det som är mest intressant när det gäller ankring.

8. Som nummer åtta med 247 sidvisningar dyker ”Kvinnor kan” upp. Ett inlägg jag gjorde efter båtmässan Allt för sjön förra året då jag stötte på tre vänner som alla långfärdsseglar på olika sätt med det gemensamma att de är kvinnor, Milo Dahlmann, Linda Lindenau och Birgitta Silfverhielm. Ett tema som inte borde motivera en egen artikel, men som i ett mansdominerat område med få kvinnliga förebilder jag tyckte var värt att lyfta fram.

9. Ett inlägg som pushar för att segla ombord Sarita på sommaren kom på nionde plats med 241 sidvisningar. Och om någon vill hänga med denna vår/sommar/höst går det bra att söka medlemskap till Facebookgruppen Sarita Sailing för mer information.

10. På plats nummer tio så har sidvisningarna gått ner under 200, till 199för att vara exakt. Inlägget är dock ett av mina favoriter och handlar om båtbyggarna på Symi, en av Tolvöarna nära den turkiska gränsen. I en bukt så ligger ett båtbyggeri som luktat sågspån där det byggs traditionella fiskebåtar med ögonmått och känsla av äldre män som slår in spikar i skrovet så det står härliga till. Vi besökte ön under flera år och kunde se båtarna växa fram sakta men säkert. En liten film finns med också.

Så Gott Nytt År önskar jag och Lucina från ett råkallt Sverige med lite trånande blickar mot Sarita i Grekland.

.

Share Button
Views: 0

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »