Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

Blogg: 2015 Sarita, från Turkiet till Joniska havetBlogg: Seglingar med SaritaSeglingsfunderingar

Distraktion är seglarens vardag

Sarita seglingPå land händer det att jag går in i ett rum för att uträtta något speciellt, men när jag väl är där har jag totalt glömt bort vad det var. På en båt sker något liknande men ändå olika. Det illustreras av att jag på vägen till Symi från Rhodos från sittbrunnen gick ner i ruffen för att hämta fler kuddar till Lucina som stod och styrde, och kom upp efter en halvtimme – utan kuddar.

Vad som händer när man går ner i ruffen, eller förflyttar sig någon annan stans, för att uträtta ett ärende i en segelbåt är att man upptäcker massa annat som bör göras. I mitt fall kom jag på att det vore bra att pumpa ut gråvattentankarna med disk- och handfatsvatten när vi gick för motor för att skona batterierna. Och varför inte då också sätta på invertern som omvandlar 12V till 220V för att ladda datorn av samma anledning.

När jag ändå väntade på att gråvattentanken pumpats ut så gick jag på toaletten och upptäckte att pumpningen gick trögt efter tt halvår på land. Så jag lossade pumparmen och hämtade det vattenfasta fettet för att smörja in gummipackningarna. Det fixade trögheten men däremot så läckte det lite genom pumphandtaget så något måste göras åt den packningen. Men det ville jag vänta med tills vi kom fram.

På vägen tillbaks till navbordet där knappen för pumpen sitter så såg jag en polygrip ligga på soffan. Jag hade glömt lägga undan vid sista användandet så det var att ta fram verktygslådan och lägga ner den. Men nu var verktygslådan lite slarvigt packad med hammaren som stod på högkant och bågfilen på snedden, så det blev att packa om för att få plats med allt.

Sarita Kos
Sarita på svaj utanför marinan på Kos med turkiska fastlandet med Bodrum i bakgrunden.

När sen pumpen var avslagen så blev jag sugen på kaffe och satte på vatten på spisen. Lågan brann dåligt och alldeles för gult så jag lossade på brännaren och tog fram verktygslådan för att ta fram en stålborste. Strax brann lågan bättre och medan jag återställde verktygslådan så pep kaffekannan med ett gällt skri för att meddela att innehållet kokade. Jag tog mjölk från kylen och såg att den behövde fyllas på med vatten så vi kunde njuta av kyld dryck under dagen. Efter att tagit fram ett par flaskor ut förrådet och lagt ner i kylen kunde jag göra klart kaffet. Med två ångande koppar i handen kom jag upp i sittbrunnen där Lucina förvånat såg på mig och undrade var kuddarna var.

Views: 0
Share Button

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

Ett svar på ”Distraktion är seglarens vardag

  • Lovely
    Kaffe är alltid uppskattat.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »