Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

Blogg: 2016 Sarita, Segling i Joniska havetBlogg: Seglingar med SaritaGreklandSaritaUtrustning

Medelhavet kommer närmare

Segling 2
Med Sarita mot Ithaka

Det är nu två veckor tills jag och Lucina ger oss av söderut till vår båt Sarita i Grekland för sommarsäsongen. Uppdragen på mitt 8-5 jobb börjar avslutas och veckorna med Sarita börjar sakta men säkert fyllas med gäster. Med en osäker svensk sommar (var det den svenska sommaren som kort skymtade förbi en vecka i april?) känns det skönt med en sommar som garanterar sol och värme med klarblått vatten och fläktande sjöbris i Joniska havet. Högen med båtprylar som skall ner börjar växa och snart är maxgränsen nådd utan att betala övervikt. Med andra ord är allt som vanligt.

IMG_2492
Högen med båtprylar som skall med växer ständigt

Den största båtprylen som skall tas med är en 12/220 Volts kyl, Waeco CFX 35, som skall ersätta den vi har ombord. Den inhandlades ursprungligen av tre huvudanledningar. Dels så är vår ”ordinarie” kyl vattenkyld vilket gör att den inte kan användas när Sarita står på land, och det behövs då vi tidvis bor och arbetar på henne när hon är upptagen. Dels så kändes det bra att ha ett reservsystem för kylvaror då vi i början hade problem med den fast installerade kylen. Numera har vi bättre koll på dess nycker och rensar kylvattenfiltret ofta med en bättre driftsäkerhet som resultat.

Motorering
Båtlivet ger möjlighet till eftertanke

Så vi köpte en kyl som kan köras både på båtbatterier och landström och har varit mycket nöjda tills den helt plötsligt slutade att fungera ett halvår efter garantitiden gick ut. Med allt inpackat med kretskort så blev felsökningen komplicerad så vi beslöt att ersätta den med samma modell då affären Captains på Kommendörsgatan i Stockholm hjälpte till att få ett bra pris med tanke på att den gamla gått sönder. Trots dess storlek fick vi med den förra gången som vanligt bagage, vi får hoppas att det håller i år igen.

CastosSyd5
Ibland hittar man sin egen vik, som här på Castos
Tampen20
Att svalka sig i vattnet efter båten är alltid populärt

Annars är bagaget fylld med Tesa vävtejp för det är dags för en noggrannare genomgång av riggen i år så ny tejp behövs. Vi har också tyger för överdrag till salongsofforna och Lucina har redan sytt klart nya fendertskydd. Saker som är lite svårt att hitta i Grekland finns också i påsarna som hundbajspåsar (för toalettpapper) och engångsskyddshandskar i plast (för att bland annat rensa toaletter och måla).

Nytt är också en hållare för iPad (till en iPad som också är ny, köptes begagnad av en kompis och som nu har Navionics sjökortsapp bland annat) för att montera på ratt pedistalen. Sarita har inte haft en sjökortsplotter i sittbrunn, däremot två vid navbordet (varav en gav upp på ålderns höst i somras). Dessutom så har ett nytt multiinstrument från Raymarin installerats (vilket också innebar investeringar i omvandlare av SeaTalks analoga till digitala språk). Sen har Sarita också fått en ny varmvattenberedare då den gamla börjat läcka, det har varvet, Cleopatra Marina i Preveza där vi ligger, redan fixat enligt uppgift.

Atoko1
One House Bay på Atoko är en vacker ankarplats

Den 7:e juni bär det av mot Preveza, något som sakta men säkert börjar bli en realitet. Efter sjösättning och båtfixande så kommer Sarita segla mellan Korfu i norr och Zakinthos i söder. Jag ser fram emot säsong fem ombord Sarita i Medelhavet med möjlighet att träffa nya spännande människor och utforska nya platser och segla till mina favoritvikar. Att njuta av solnedgången med en kall ouzo i handen på akterplattformen med tårna i det 28-gradiga vattnet och en taverna inom synhåll på stranden där greksallad, zaganaki, mousaka och kalamari väntar.

Views: 2
Share Button

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »