Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

AllmäntBlogg: 2022 Segling i Joniska havetBlogg: 2023 Segling i Joniska havetBlogg: Seglingar med SaritaGreklandLandutflykter

Vintern i Messolonghi

En ny video som sammanfattar vår tid ombord Sarita vintern 2022/23 när vi låg i vattnet i Messolonghi marina. Vi valde marinan då det var ett för oss nytt outforskat område, en skyddad marina och ett prisläge som var lägre än de runt Preveza och Lefkas. Videon visar vår vardag ombord tillsammans med andra övervintrade ombord sina båtar och våra utflykter i staden och dess omgivning. Länk finns i artikeln.

Messolonghi har varit en betydelsefull stad i Greklands (och rikena före Grekland) historia under en lång tid då den ligger strategiskt vid inloppet till Patrasviken som i sin tur mynnar ut i Korinthbukten. Redan på romartiden fanns det städer och befästningar i området, det gamla och nya Pleuron som nämns redan i Illiaden av Homeros i samband med trojanska kriget som härjade kring 1200 före kristus. Numera finns lämningar kvar i form av ruiner som går att besöka. 

Områdets strategiska plats vid vattnet som skiljer fastlandet från Peloponnesos så har flera stora sjöslag ägt rum i vattnet utanför staden. Under det grekiska frihetskriget där grekerna gjorde uppror mot mot turkarna och det Osmanska riket på 1820-talet, spelade staden en viktig roll liksom Lord Byron som har ett eget museum i staden och de heroiska insatserna firas än idag med årliga parader. Staden kallas också ”den heliga staden”.

Numera har staden runt 13 000 innevånare och är mer känd för salttillverkningen som sker i området, mer än 60% av Greklands salt kommer från trakterna runt Messolonghi. Det är våtmarkerna runt staden med närheten till Medelhavet som gör området så lämpligt. Det gör också att över 300 arter av fåglar, främst sjöfåglar, finns i naturreservaten i våtmarkerna, våra favoriter var flamingos och pelikaner.

Bortom våtmarkerna reser sig bergen bakom staden och dit gjorde vi många cykelutflykter till flera vattenfall. Vägen går genom små byar och olivodlingar och utsikten från bergen är betagande. Men även staden är charmig med ett centrum med många utefik och gågator. Vid gatorna finns också många fruktträd planterade vars frukt kan avnjutas av allmänheten. Men det vi tyckte allra bäst om var de lokala marknaderna, de hade en både på lördagar och onsdagar. Då stängdes en lång gata och fylldes med stånd med frukt och grönsaker som lokala odlare tar med sig till staden. Där finns också kläder, tyger och husgeråd och ett härligt folkliv där vi altid känt oss välkomna.

Se gärna våra upplevelser i videon nedan:

Share Button
Views: 106

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »