Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

Blogg: 2022 Segling i Joniska havetBlogg: Seglingar med SaritaGreklandSarita

Seglingar hösten 2022

Sommaren 2022 delade vi upp seglingarna i Grekland i två omgångar med ett besök till Sverige emellan. På hösten besökte vi en del av våra favoritställen som Vonitsa i Amvrakiko Bay och Mytikas på det grekiska fastlandet, men även för oss obekanta platser som Petalas och Messolonghi. Men vi besökte också gamla bekanta som Vliho Bay på Lefkas östkust och öarna Meganisi och Ithaka. Nu finns en video som visar allt detta.

Ön Petalas ligger i ett område med mycket fiskodlingar precis utanför fastlandet rakt öster om ön Ithaka. Bakom den på den östra sidan breder en lagunliknande ankarplats ut sig som bara är öppen från söder. Den låga omgivningen där man undviker katabatiska bergsvindar i kombination med grunt vatten med lerbotten gör den en säker ankarplats i dåligt väder. Lagunen är dock ganska stor så det kan nog bygga upp en del sjö på ankarplatsen. Vi ankrade där flera gånger under hösten 2022. Dels var det ett trevligt stopp på väg till Messolonghi som vi ville se närmare på då staden och dess marina var ett alternativ till vinterhamn för Sarita, något som det också blev. Men också för det det fanns en grotta i berget vi läst om och ville utforska, vilket vi gjorde.

Grottan på ön Petalas

På vägen dig passerade vi Oxia, eller krokodilön som vi kallar den då des kontur påminner om just en stor reptil. En obebodd ö som köpts av Quatars kungafamilj som dock inte har fått något byggnadslov ännu för sitt planerad  palats där. Det finns heller ingen hamn så ön är i nuläget svår att besöka. En ö som vi besökt många gånger men aldrig utforskat så mycket var Meganisi. Det hjälpte att vi hade våra cyklar med oss så vi cyklade runt stora delar av ön och fick se mer än bara de numera turistiga vikarna där man förut kunde ankar utan sällskap av mer än någon enstaka båt men där numera vikarna är kantade av lyxiga semesterhem och tavernor/barer och hotell.

På väg till den lilla kyrkan vid inloppen till Vathi på Ithaka.

Även Ithaka gjorde vi utflykter vi inte gjort förut och gjorde en vandring till den lilla kyrkan vid inloppet till viken där huvudorten Vathi ligger. Och vi seglade även utmed Lefkas bergis och strandrika västkust och rundade sydspetsen för att ankra i Vasilikiviken där vi från båten kunde se alla vindsurfare utnyttja sjöbrisen på eftermiddagen då den förstärktes av bergen runt viken.

Se gärna detta och mer i den video på vår YouTube kanal som vi sammanställt om våra seglingar hösten 2022 ombord Sarita i Joniska havet.

Videon om Saritas seglingar hösten 2022 i Joniska havet
Views: 46
Share Button

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »