Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

Blogg: 2022 Segling i Joniska havetBlogg: Seglingar med SaritaGreklandSarita

Vårseglingar 2022 i Joniska havet

I mars lämnade vi ett kylslaget Sverige för att åter flyga ner till Sarita i Grekland för att segla i Joniska havet under sommaren. Det blev besök i Vonitsa runt påsk där Arravani hästarna kommit till staden för att bli välsignade, vi utforskade mer av Amvrakiko Bay där Kopraina och Medini ligger. Det blev besök på en del gamla favoritställen som Varko Bay, Mytikas and Vliho Bay men också till en plats vi aldrig besökt tidigare, Marathias viken i inloppet till Astakosbukten. I inlägget finns en länk till videon som summerar seglingarna.

Utsikten från Sarita masttopp över Cleopatra Marina och de andra grannvarven

Vi landade i Aten i mars och spenderade runt tre veckor på varvet med att fixa iordning Sarita. Förutom det vanliga underhållet innan sjösättning som tvätta båten utvändigt och invändigt, bottenmålning och sätta seglen så var det lite oväntade jobb som att klättra upp i masten för att lossa grannbåtens pilotlina som gått av och trasslat in sig i vår vindmätare. Då upptäckte vi också att VHF antennen var glapp vilket förklarade att vi haft problem med AIS och radiokontakt då och då. Lite oväder hann också passera innan vi sjösatte i början av april.

Vi startade med att segla österut in i Amvrakiko Bay till Vonitsa för att ”starta upp” vår säsong. Vid påsk fylldes staden av hästar som kommit dit från trakten för att välsignas av prästen vid kyrkan. Det är en speciell ras kallad Arravani och har lång historia i Grekland och har en speciell gångart lik tölt. De tävlar på en kort bana på hösten i Vonitsa och var också där för att visa up sig och träna.

Vonitsa fylldes under påsk med Arravani hästar som var där för att få en välsignelse

Men vi höll oss kvar i Amvrakiko Bay och seglade upp till nordöstra hörnet där byn Medini ligger, men som visade en lugn sida innan turistsäsongen börjat. Mitt emot ligger en marina som inte är klar ännu med några byggnader iland, Kopraina. Marinan är grund så vi kom inte in där men ankrade utanför och kunde ta promenaden ut till fyren på udden utanför.

Sen blev det en hel del besök till platser vi varit förut på Lefkas, Kastos, och fastlandet där vi gillar att komma till Varko Bay och Mytikas. Men vi seglade också längre söderut och vin inloppet till bukten där Astakos ligger hittade vi en vik vi kunde ankra i som enda båt, Marathias Bay. Viken har en långgrund sandstrand så förmodligen är det en populär plats under högsäsong. Därifrån gjorde vi också en utflykt iland.

Klicka på videon för att se vår vårsegling i Joniska havet med egna ögon.

Views: 78
Share Button

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »