Bortom horisonten

Från skärgårds- till oceansegling

AllmäntBåtenSeglingsfunderingar

Vilken är din drömbåt?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En båt är en kompromiss där olika egenskaper är bra för olika personer och preferenser, vilket också kan ändras över tiden.

Svårigheten att hitta rätt båt kan illustreras av ett uppdrag jag fick av en tidigare chartergäst, en framgångsrik börsmäklare i New York, i mitten av 1980-talet. Han hade bestämt sig för att köpa en segelbåt och anställde mig under ett par månader för att hitta sin drömbåt. Pengar var inte ett bekymmer, så förutsättningarna fanns för ett enkelt jobb.
Jag började med att intervjua honom under ett par dagar mellan möten på hans kontor.

Listan på alla kriterier blev lång och varierande, många egenskaper syntes redan på pappret att de skulle bli omöjliga att kombinera. Båten skulle vara stor nog för att rymma bland annat en flygel (ströks ganska snabbt), samtidigt som den skulle vara liten och grund nog för att komma in i små vikar och kunna hanteras av två personer. Den skulle vara rolig att segla samtidigt som den skulle gå lugnt och tryggt i sjön och vara lätthanterlig.

För att förenkla sorterade vi i kategorierna krav, önskemål och bra att ha. Efter att ha besökt båtvarv för nyproduktioner och marinor med begagnade båtar kom jag fram till tre alternativ, varav jag rekommenderade ett. Alternativen var en one off-båt från Huismanvarvet i Holland, en begagnad Ocean 71:a och en nyproducerad Swan 60. One off-båten, en båt byggd efter specifikation, rekommenderade jag inte då jag tyckte han behövde mer erfarenhet av segling och båtliv för att själv kunna bestämma alla detaljer, som är fallet vid beställning av en one off-båt. Den begagnade båten var också ett andrahandsval då priset inte var avgörande.

Rekommendationen blev en ny Swan 60, som hade många av de egenskaper han satte högt upp på önskelistan. Projektet gjorde det mycket tydligt för mig att en båt är en kompromiss, till och med när priset inte har så stor betydelse.

Det är framför allt viktigt att fråga sig vilken ”karaktär” och känsla båten ska ha, vilken storlek och vilken ålder som är den bästa kompromissen. Även vilka som skall segla båten och var detta skall ske då det påverkar valet. De ekonomiska ramarna spelar också stor roll. Det underlättar att göra listor med egenskaper och rangordna dem inom kategorierna krav, önskemål och bra att ha. Sedan kan man börja leta mer effektivt. När man hittat några olika alternativ gäller det att provsegla de båtar som väcker intresse.

Prata med andra ägare om deras erfarenheter och sök mer information om de aktuella båtmodellerna på nätet. Det handlar inte bara om fakta utan det är också viktigt vilken känslan för båten är. Arbetet kommer att belönas mångfalt under hela perioden som båtägare, både under livet ombord i ankarvikar och hamnar och under seglingsupplevelserna till havs. Några av de egenskaper som enligt min erfarenhet påverkar valet av båt mest är skrovmaterial, skrov- och kölform, rigg och segelsättning samt inredning.

Vad är din idealbåt? Vilka är dina prioriteringar? Vad tycker du om mina resonemang? Kommentera gärna inlägget.

Share Button
Views: 5

Magnus Lindén

Jag, Magnus Lindén, som skapat denna hemsida är en person vars passion för segling och upplevelser förknippade med segling började i tonåren och har följt mig genom åren även om formen och omfattningen skilts sig åt över tid. Det har varit en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet. Erfarenheterna från mitt seglarliv har jag samlat i boken Bortom horisonten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »